Blijf mentaal fit: hoe ga je om met het gemis aan sport?

Ik mis het sporten met vrienden. Ik wil wedstrijden spelen met mijn club. Hoe blijf ik gemotiveerd? Het zijn vragen die sportfederaties en sportclubs dagelijks krijgen van sporters. In deze coronatijden is blijven sporten en bewegen niet altijd even gemakkelijk. Soms is het in clubverband zelfs niet mogelijk. En dat kan mentaal zwaar wegen.

#blijfsporten - campagne rond mentaal welzijn

Daarom slaan Sport Vlaanderen, Gezond Sporten Vlaanderen en de Vlaamse Sportfederatie de handen in elkaar, om het advies van sportpsychologen dichter bij alle sporters te brengen. Een panel van experten beantwoordde 20 vragen waar sporters vandaag de dag mee zitten. Het doel? Jonge sporters advies geven en hen een hart onder de riem steken. De korte, laagdrempelige video’s met sportpsychologe Eva Maenhout passen in 5 categorieën.

• Waarom zou je blijven sporten?
  • Hoe ga je om met minder sociaal contact en minder trainingen?
  • Tips om je mentaal fit te voelen?
  • Hoe blijf je gemotiveerd?
  • Hoe omgaan met gemis, futloosheid, boosheid en frustraties?

Alle filmpjes met tips van sporters en experten vind je op de website van Sport Vlaanderen.

Sommige sporters hebben nood aan advies of een paar motiverende tips. Sportpsychologe Eva Maenhout beantwoordt in korte video’s de vragen waar sporters mee zitten.

Mentaal welzijn & Basketbal

Ook Basketbal Vlaanderen speelt in op het belang van mentaal welzijn in moeilijke en uitzichtloze tijden. De federatie maakte een complete brochure voor de basketbalclubs en vertrouwenspersonen met enkele tips & tricks om het mentaal welzijn van hun leden te bevorderen.

Je kan de publicatie downloaden op hun website. Basketbal Vlaanderen organiseerde ook een workshop rond mentaal welzijn i.s.m. Kessels en Smit en een infosessie voor vertrouwenspersonen in de club. We vroegen Emily Lecompte (Basketbal Vlaanderen) om een woordje uitleg.

Jullie zijn bezorgd om het mentale aspect bij jongeren. Welke signalen krijgen jullie?

"Het zijn vooral bezorgdheden vanuit de clubs. Hoe kunnen we onze sporters blijven motiveren om actief te blijven? Hoe blijven we verbonden? Online training geven en volgen is niet voor iedereen weggelegd. Verder merken we vanuit onze eigen leefwereld en uit signalen van de clubs dat vooral veel jongeren het mentaal lastig hebben. Ze hebben geen structuur, ze bewegen minder,… en dat begint zijn tol te eisen.

Op een bepaald moment kregen we zelfs het bericht dat een jonge, talentvolle basketter zelfmoord gepleegd had. Hij zat erdoor. We zijn vrij snel in actie geschoten en hebben zelf initiatief genomen. Ons doel was om de basketbal community aan te spreken en het accent te leggen op zorg dragen voor jezelf én voor elkaar.

In het najaar schreven we een blogbericht "Zorg dragen voor jezelf en elkaar in moeilijke tijden. Hoe pak je dat aan?" Om jongeren te bereiken hebben we ook een aantal visuals gedeeld via onze instagrampagina (zie hieronder)."

Welke rol zien jullie voor de basketbalclubs weggelegd? Wat zijn hun grootste uitdagingen?

"De tips & tricks vanuit Basketbal Vlaanderen en andere clubs meenemen en toepassen in hun eigen club. Vooral het blijven verbinden van de leden en het bieden van structuur is essentieel. Want de grootste uitdaging, ook voor clubs, is het effectief bereiken en blijven motiveren van de jongeren."

Blijf actief
Maak ruimte in je hoofd