Richtlijnen sport vanaf 26 april 2021

Update 26 april 2021 – Op basis van de beslissingen door het Overlegcomité van 14 april 2021, blijven de meeste coronamaatregelen voor sport ook na 26 april nog dezelfde. Enkel voor personen vanaf 19 jaar, wordt het toegelaten maximum aantal personen in een sportgroep verhoogd van 4 naar 10 vanaf 26 april, ten gevolge van de aanpassingen in het samenscholingsverbod. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is. Tijdens het OC van 14 april werd, onder voorbehoud, ook een voorzichtig perspectief geboden op verdere versoepelingen voor de sportsector op 8 mei en op een nader te bepalen datum in juni.

In het kort:

Voor kinderen tot 13 jaar:

• Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan. Indoor en outdoor kan dit in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

• Indoor sporten is niet toegestaan.
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

• Outdoor sportactiviteiten, trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd en volgens de regels van het samenscholingsverbod.
  • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan.

Specifiek voor sportkampen tijdens de paasvakantie:

• Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
    • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders.
    • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
    • Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen.
    • Begeleiding draagt mondmaskers.
    • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
    • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
    • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan.
    • Overnachtingen zijn niet mogelijk.
    • De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.
  • Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
    • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders).
    • Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.
    • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
    • Begeleiding draagt mondmaskers.
    • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
    • Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk en wordt tot strikte minimum beperkt. De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen worden hierbij strikt opgevolgd.
    • Overnachtingen zijn niet mogelijk.

Algemeen geldt:

• Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
  • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
  • Sportkantines blijven gesloten.
  • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits toestemming van de bevoegde minister
  • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter.
  • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing.

Vooruitblik op eventuele versoepelingen (onder voorbehoud van gunstige corona-cijfers en eventuele wijzingen in de federale richtlijnen):

• 8 mei
    • Georganiseerde sportactiviteiten zullen buiten kunnen doorgaan voor alle leeftijden met contact, voor zover dit nodig is door de aard van de sport. De sportgroep mag maximum 25 personen bedragen (exclusief begeleiders)
    • Evenementen zullen mogelijk worden met een publiek van maximum 50 personen indien buiten
  • X juni
    • Uitbreiding van het maximum aantal personen dat een georganiseerde outdoor sportactiviteit mag bijwonen
    • Openstellen van indoor sportinfrastructuur (inclusief fitness)

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Lees het basisprotocol sport

Robin Ramakers