Fraude of oneerlijke praktijken in de sport
Fraude in de sport komt dichterbij dan je denkt. Het is aanwezig op alle niveaus. Maar wat houdt het precies in en hoe ga je hiermee om?
Om deze situaties meer in kaart te kunnen brengen ging UGent met hun onderzoekproject Prevention Of Fraud in Sports (PrOFS) op zoek naar meer informatie. Het doel? Fraude in de sport vanuit verschillende invalshoeken bestuderen en preventieve maatregelen opstellen.
Fraude in de sport? Enkele voorbeelden
Fraude in de sport is geen ver-van-ons-bedshow. Het is aanwezig op alle niveaus. We geven je enkele voorbeelden.
- Een scheidsrechter krijgt een fles wijn in ruil voor het bevoordelen van één van de teams in de aankomende wedstrijd.
- Een kantinemedewerker laat een deel van de voedingsproducten uit de kantine thuis leveren. De medewerker gebruikt deze producten voor privédoeleinden.
- Het salaris van de spelers wordt aan het einde van de maand in een enveloppe meegegeven.
- Een atleet verliest met opzet een wedstrijd, in ruil voor geld.
- Een atleet wijzigt bewust zijn gewichtsklasse.
- Een atleet neemt vochtafdrijvende medicatie om het gebruik van verboden middelen voor een wedstrijd te maskeren.
- ...
Houvast voor sportclubbestuurders
Vanuit de vaststellingen in het onderzoek maakten we 2 e-learnings (online trainingsmodules) om clubbestuurders een houvast te geven in het omgaan met deze situaties. Deze modules vind je op ons online leerplatform.
Matchfixing en zwart geld
- module matchfixing: matchfixing vormt een ernstige bedreiging voor de integriteit van de sport. We verkennen wat matchfixing inhoudt, waarom het een probleem is, en hoe sportclubs maatregelen kunnen treffen om de risico's van matchfixing te minimaliseren.
- module zwart geld: het accepteren of gebruiken van zwart geld brengt verschillende risico's met zich mee voor sportclubs. We verkennen wat zwart geld precies is, waarom het een probleem is, en hoe sportclubs maatregelen kunnen treffen om het gebruik en de acceptatie van zwart geld te voorkomen.
Tip: Op ons leerplatform kan je je aanmelden met je account van deze website (Vlaamse Sportfederatie) of het account van de federaties die partner zijn van het leerplatform.
Fraude Perceptie Index (FPI) als leidraad
Wij geven je een kijkje in de resultaten van de bevraging rond fraude in de sport, dit alles gebundeld in de Fraude Perceptie Index.
De Fraude Perceptie Index (FPI) is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Gent. Het doel van de FPI is om te meten hoe vaak verschillende soorten fraude voorkomen en hoe deze worden waargenomen binnen de sportsector en een federatie.
In dit rapport worden de resultaten van de laatste vragenlijst onder leden gepresenteerd. Alle functies, van atleet tot vrijwilliger, zijn meegenomen in de FPI. Gebruik dit rapport gerust als basis voor jouw beleidsbeslissingen.
We geven je de algemene resultaten mee van de bevraging binnen de sportsector.
Wil je graag dieper duiken in hun vaststellingen?