25 sportcentra in Vlaanderen zullen de komende weken ingenomen worden voor de vaccinatiecampagne. Dat betekent dat er in deze infrastructuren maandenlang geen sportactiviteiten kunnen plaatsvinden. De Vlaamse Sportfederatie vraagt snel een oplossing voor de getroffen sportclubs en sporters. Voorzitter Koen Umans: “Sportclubs krijgen al zware klappen door de coronacrisis, zij mogen niet opnieuw de dupe worden.”
Tijdens de eerste coronagolf maakte een volmachtenbesluit het tijdelijk mogelijk om algemene vergaderingen digitaal te organiseren (of uit te stellen). De nieuwe coronawet van 20 december 2020 zorgt nu voor een permanente oplossing: vzw’s kunnen definitief gebruikmaken van de AV vanop afstand.
Eind december 2020 ontstond op de valreep een nieuwe regeling rond het statuut verenigingswerk. Die zal ingaan op 1 januari 2021. Is de nieuwe regelgeving voor jouw sportorganisatie een opportuniteit of een valkuil? We lichten het toe tijdens een gratis webinar op 19 januari om 20u.
De Vlaamse Sportfederatie heeft het voorbije anderhalf jaar actief ingezet op shared services voor de sportfederaties. We willen hier de komende jaren verder op inzetten en onze werking op dit vlak nog beter en intenser uitbouwen.
Een algemene vergadering moest tot op heden steeds fysiek plaatsvinden. De corona-omstandigheden zorgen ervoor dat er nood is aan het moderniseren van de manier waarop een algemene vergadering plaats kan vinden. Goed nieuws! Met de coronawet van 20 december 2020 wordt een permanente oplossing voorzien, die eigen is aan onze hedendaagse digitale manier van werken.
In 2020 had corona een enorme impact op de clubs. Sportactiviteiten, jaarlijkse tornooien, spaghettifestijnen,... werden afgelast. Voor velen een financiële tegenslag. Maar veel clubs bewezen dat ze zeer flexibel en inventief uit de hoek kunnen komen. In de rubriek "Virusvragen voor clubs" stellen we tweewekelijks een opmerkelijk initiatief voor vanuit een club en vuren we hen 3 coronavragen af. Deze week is Volleybalclub Vamos uit Stekene - Sint-Gillis Waas aan het woord. (foto - Kristof Straetman)
2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Met helaas ook een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In de rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Laura Vanden Abeele van de Vlaamse Zwemfederatie.
Vanmorgen maakte minister Ben Weyts bekend dat er extra steun komt voor sportclubs. Hij geeft daarbij het vertrouwen aan VSF om ondersteuning en begeleiding aan te bieden aan sportclubs op administratief, bestuurlijk en beleidsmatig vlak. We gaan in de komende weken aan de slag om deze middelen op een doeltreffende manier in te zetten. Meer informatie volgt!
Tijdens de kerstvakantie draaien we op een lager pitje.Van 21 december tot 25 december zijn de kantoren van VSF en Dynamo Project gesloten. We zijn dan niet bereikbaar, ook niet via e-mail. Van 28 december tot 1 januari zullen enkel de meest dringende e-mails beantwoord worden. Vanaf 4 januari staan onze medewerkers opnieuw op volle sterkte voor je paraat.
Tijdens de kerstvakantie draaien we op een lager pitje.
De Vlaamse Sportfederatie (VSF) is enorm teleurgesteld in de nieuwe regeling inzake verenigingswerk die werd goedgekeurd door de Kamer. Het wetsvoorstel biedt geen oplossing voor de noden die leven in de georganiseerde sportsector. Het nieuwe systeem voor het verenigingswerk is financieel en praktisch onhaalbaar voor de sportclubs in ons land. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en L'Association Interfédérale du Sport Francophone (AISF) zijn dezelfde mening toegedaan, waardoor nagenoeg de hele georganiseerde sportsector zijn ongenoegen heeft geuit.