
Jaarthema 'ongebonden sporten': federaties krijgen het laatste woord
Een Europese uitwisseling, interviews met experts, uitwisselingsmomenten en zoveel meer. Je kon er niet omheen dat 'ongebonden sporten' ons jaarthema was. Helaas: aan alle mooie liedjes komt een eind, zo ook aan dit verhaal.
We geven het laatste woord graag aan onze federaties. Hoe zijn zij aan de slag gegaan met ongebonden sporten? Welke uitdagingen ervaren zij? We blikken terug met Voetbal Vlaanderen, Vlaamse Hockey Liga en Vlaamse Roeiliga op de voornaamste lessen van dit jaar.
1. De ongebonden sporter laat zich niet in een hokje duwen
We hebben dit jaar geleerd dat dé ongebonden sporter niet bestaat. Het is een groep van sporters met uiteenlopende profielen en noden: flexibiliteit staat dus centraal. Daar ligt ook de uitdaging voor federaties die willen werken rond de ongebonden sporter: hoe breng je de doelgroep in kaart? Hoe baken je de doelgroep af? Onderzoek doen naar je doelgroep is alvast een stap in de goede richting.
Lars Hendrickx (Voetbal Vlaanderen): "We zijn momenteel bezig met een marktonderzoek naar hoe groot het segment van ongebonden sporters is binnen onze sporttak. Dit doen we met het oog op een tool of app die we graag willen ontwikkelen om via onze clubs deze nieuwe doelgroep te targetten."
Céline Pieters (Vlaamse Roeiliga): "Vanuit de Vlaamse Roeiliga focussen we ons voornamelijk op het indoor roeien. Er zijn heel wat mensen die thuis een roei ergometer hebben en die gebruiken om fitter te worden."
Cindy Vanduffel (Vlaamse Hockey Liga): "We willen met dit concept vooral hockeyspelers die gestopt zijn (her)activeren, alsook drop-out tegengaan bij spelers die overgaan van de jeugd- naar de volwassenencategorieën."

2. Werken rond de ongebonden sporter daagt je federatie uit...
Vanuit je federatie een aanbod creëren voor ongebonden sporters: geen eenvoudige maar wel een heel boeiende denkoefening. Hoe kan je ongebonden sporters bereiken? Laat je ongebonden sporters rechtstreeks aansluiten bij de federatie of wil je ze op termijn binden aan je sportclubs? Elke federatie pakt die denkoefening op een andere manier aan, er is geen juist of fout. We hebben gemerkt dat er vooral heel veel goesting is om met andere federaties uit te wisselen over uitdagingen die op het pad komen bij de uitwerking van een project rond ongebonden sporten. Dat hebben we gemerkt bij de talrijke opkomst tijdens onze overlegmomenten!
Cindy Vanduffel (Vlaamse Hockey Liga): "De uitdaging is om een manier te vinden waarbij we de ongebonden sporter kunnen bereiken, op de één of andere manier kunnen binden en waar dat er een win-win-win is voor zowel de sporter, de federatie als de club. Onze noorderburen staan al heel wat verder wat dit onderwerp betreft. Een uitdaging is om de juiste lessen te trekken uit hun aanbod en enkel de beste elementen over te nemen, bovenop enkele eigen ideeën van onze kant."
Céline Pieters (Vlaamse Roeiliga): "Het is een uitdaging voor ons als federatie en voor de roeiclubs om ook een luikje ‘indoor roeien’ op te starten binnen de clubwerking. Het is belangrijk om het verhaal samen met de clubs op te bouwen."
Dit jaarthema kwam als geroepen. Het is iets waar elke sportfederatie mee bezig is of mee bezig zou moeten zijn. De Vlaamse Sportfederatie speelde haar rol dit jaar dus zoals het hoort. En zorgde door connecties te maken tussen verschillende sportfederaties dat projecten in een stroomversnelling kwamen. Dat valt alleen maar toe te juichen.
3. ... Maar is ook een meerwaarde voor je federatie
Laat je als federatie zeker niet afschrikken door de uitdagingen die werken rond ongebonden sporters met zich meebrengen. Er zijn ook heel wat wins uit te halen zowel intern als extern en waarbij de ene win zichtbaarder is dan de andere. Je leert als federatie namelijk inspelen op nieuwe maatschappelijke trends waardoor je weerbaarder wordt als organisatie. Bovendien kan je als federatie je aanbod naar sporters uitbreiden om zo meer sporters te bereiken en meer mensen aan het bewegen te krijgen.

Céline Pieters (Vlaamse Roeiliga): "Werken rond de ongebonden sporter verruimt onze blik en onze werking als federatie. De dag van vandaag kan je er niet omheen dat mensen graag ongebonden en flexibel sporten en als federatie moet je daarin mee. Als federatie willen we graag een meerwaarde betekenen voor de ongebonden sporters en hen een bepaald aanbod kunnen geven."
Lars Hendrickx (Voetbal Vlaanderen): "Bij Voetbal Vlaanderen proberen we in te zetten op een leven lang voetbal. Dit past perfect binnen die strategie aangezien we een format kunnen aanbieden voor de speler die niet meer wenst deel te nemen aan het reguliere 11vs11 voetbal wegens bijvoorbeeld een te zware fysieke belasting of een te drukke agenda. Onze tool zal ervoor zorgen dat we ook deze voetballers langer bij ons kunnen houden, ook al zijn ze dan niet gebonden aan een club."
En wat nu?
Niet getreurd: tijdens onze inspiratiedag op 12 juni stellen we ons nieuwe jaarthema voor. Wil je dit moment vanop de eerste rij delen met ons? Schrijf je dan snel in.