
Juridisch advies nodig? Contacteer onze expert
Wist je dat we je federatie op maat kunnen begeleiden bij juridische uitdagingen? Bots je op een juridisch kluwen? Of wil je specifieke documenten laten toetsen aan de huidige regelgeving? Het kan!
Aan het woord: Pascale Monbailliu, juridisch expert en begeleider voor de Vlaamse Sportfederatie.
Dag Pascale, hoe ben je betrokken geraakt bij het begeleiden van sportclubs en -federaties?
Ik ben al 25 jaar advocaat in Knokke-Heist en heb een grote interesse in sport en het verenigingsleven. Zelf sport ik graag. Fietsen, lopen, zwemmen, skiën en ik ben vooral gepassioneerd door alles op en rond de zee met in het bijzonder het kitesurfen.
Zo ben ik in contact gekomen met Wind- en Watersport Vlaanderen en ik doe voor hen geregeld juridische opdrachten. Via hen leerde ik de Vlaamse Sportfederatie kennen waarvoor ik nu al meer dan 5 jaar freelance opdrachten doe zoals juridische begeleidingen aan sportclubs- en federaties.
Ik vind het heel boeiend om juridische kennis te kunnen toepassen in het sport- en verenigingsgebeuren, dat geeft me veel voldoening.

Wat zijn de meest voorkomende juridische uitdagingen waarmee federaties en clubs geconfronteerd worden?
Sportfederaties worden bij hun dagelijkse werking zeer vaak geconfronteerd met juridische uitdagingen, niet alleen om te voldoen aan de richtlijnen van Sport Vlaanderen (code goed bestuur). Maar ook als organisatie in een vzw-structuur zijn moeten ze voldoen aan regelgeving. Elke sportfederatie sluit geregeld contracten af die juridisch in orde moeten zijn, bv. samenwerkingsovereenkomsten, sponsorcontracten, contracten met zelfstandige trainers. Bovendien is het nodig om in te spelen op maatschappelijke topics in de sportwereld wat soms ook een juridische uitdaging met zich meebrengt, bv. uitwerken van beleid en opstellen van een tuchtreglement rond grensoverschrijdend gedrag.
Medewerkers van sportclubs zijn uiteraard liever bezig met het beoefenen en organiseren van de sport zelf dan met alle administratieve en vaak juridische beslommeringen en papierwerk. Het valt op dat er vaak mondelinge afspraken gemaakt worden en ze gaan ervan uit dat alles wel goed zal verlopen. Nochtans hebben sportclubs en hun medewerkers een juridische verantwoordelijkheid en is het dus belangrijk om goede contracten (bv. huurovereenkomst, vrijwilligersovereenkomst) en andere juridische documenten (bv. statuten en intern reglement) te hebben waarop je kan terugvallen. Dit is een grote juridische uitdaging voor sportclubs. Goede afspraken maken goede vrienden, ook in de sport.

Wat is voor jou belangrijk bij het behandelen van een juridische begeleiding?
Bij een juridische begeleiding is het in de eerste plaats belangrijk om de concrete vraag helder te analyseren. Vaak blijkt dat de gestelde vraag niet het échte juridische knelpunt is, maar dat er een dieperliggende kwestie speelt. Daarom toets ik steeds de vraagstelling af en vraag bijkomende informatie op.
Een ander essentieel aspect is de helderheid van het advies. Juridisch advies moet duidelijk, beknopt en in begrijpelijke taal worden geformuleerd, zeker voor sportfederaties en -clubs die niet altijd juridisch geschoold zijn.
Naast het concrete advies, op een laagdrempelige manier en met oog voor de sportcontext, worden de nodige juridische documenten opgemaakt. Daarbij geef ik duidelijke richtlijnen zodat de organisatie eenvoudig aan de slag kan. Ten slotte vind ik het belangrijk om korte feedback of een mondelinge toelichting te voorzien om zeker te zijn dat alles helder is en de oorspronkelijke vraag beantwoord is.
Wat zijn de voordelen van werken met een juridisch expert via de Vlaamse Sportfederatie?
Elke sportorganisatie wordt geconfronteerd met juridische uitdagingen. Omdat medewerkers zelf niet altijd voldoende juridische kennis hebben, ben je aangewezen op extern advies en begeleiding. Een juridische begeleiding via de Vlaamse Sportfederatie is laagdrempelig en dus is de stap ernaartoe gemakkelijker. Bovendien is de affiniteit die ik heb met de specifieke werking binnen de sportwereld een pluspunt, waardoor het juridisch advies afgestemd is op de noden.
Heb je tips of adviezen voor sportorganisaties die proactief willen handelen?
Mijn belangrijkste tip: wacht niet tot er een probleem is om juridisch advies in te winnen. Dit kost nu wat moeite, maar bespaart later tijd, middelen en conflicten.
- Laat alle juridische documenten nakijken of screenen. Controleer of alles voldoet aan de huidige werking en regelgeving. Denk aan statuten, interne reglementen en contracten.
- Herbekijk periodiek de documenten om ze up-to-date te houden.
Kortom: goed juridisch voorbereid zijn maakt je organisatie sterker en laat je focussen op je kerntaak: het bevorderen van sport.
