Ga in interactie met de tieners in je sportclub
Slay, chaud, fissa,... wat? Doen deze woorden bij jou geen belletje rinkelen? Ze behoren nochtans tot de populairste tienerwoorden in ons land. Soms voelen tieners zich minder betrokken bij hun club omdat ze (letterlijk) een andere taal spreken dan trainers of bestuursleden. Vind jij het ook moeilijk om de vinger aan de pols te houden?
5 tienertalk-methodieken
Goed nieuws! Met het project 'Geef tieners een stem' wil Sport Vlaanderen je ondersteunen om tieners meer te betrekken bij de werking van je sportclub. Het resultaat? Een gelukkige en geëngageerde tiener. Misschien wel een toekomstige vrijwilliger!
Naast een kaartspel en een tool storytelling zijn er ook vijf Tienertalk-methodieken ontwikkeld.
Iedereen die binnen de sportclub in contact komt met tieners kan met deze methodieken werken. Wacht niet tot morgen en ga aan de slag met concrete tools!
1. Breek het ijs vóór de training
Stress voor een test op school, een relatie die op de klippen loopt of gewoon een slechte dag? Het leven van een tiener staat niet stil. Deze zorgen kunnen een invloed hebben op de prestaties tijdens de training. Met een korte check-in vóór de training weten je spelers dat je geïnteresseerd bent!
2. Geef je opwarming een sociale twist
Heb je geen inspiratie voor de opwarming? Ga eens voor meet and warm up en laat je tieners met elkaar in discussie gaan! Met 40 stellingen kom jij te weten wat er leeft binnen je team. Je kan de opwarming bovendien in drie verschillende vormen organiseren. Animo verzekerd!
3. Meet de temperatuur binnen je team met teaservragen
Hoe pak je een incident aan tussen twee spelers? Teaservragen helpen je om in te spelen op situaties die zich voordoen tussen spelers of supporters. Naast het aanpakken van probleemscenario's kan je ze ook gewoon gebruiken om je training aan te passen aan de noden van je spelers.
4. Wees constructief in moeilijke gesprekken
Hangt er een spanning tussen jou en een speler? Heeft zich een probleemsituatie voorgedaan tijdens de wedstrijd of tijdens de training? Deze tool helpt je bij hoe je een moeilijk gesprek organiseert en aanpakt. Zo kan je spanningen in het team op een constructieve manier bespreekbaar maken.
5. Pluis zoals Sherlock de tienerdynamieken binnen je ploeg uit
Spelers die binnen de ploeg moeilijk connecteren met andere spelers vormen een risico voor drop-outs. Je kan op twee niveaus de dynamieken in je ploeg zichtbaar maken. Eerst en vooral kan je op basis van je intuïtie en ervaring inschatten wie populair is en wie eerder uit de boot valt. Je kan ook gewoon met de spelers zelf in gesprek gaan maar dit houdt enkele risico's in. Bereid je dus goed voor. Deze tool helpt je alvast goed op weg!