Maak het financieel plaatje transparant
Lidgeld, een sportoutfit waarin je uitblinkt, een traktatie in de kantine na een klinkende overwinning of een teamactiviteit om de groepssfeer te versterken. Je verwacht als sportclub van je leden financieel vaak meer dan je denkt. Die extra kosten zijn niet voor iedereen evident en vaak ervaren mensen heel wat schaamte om hun situatie te delen met de club.
Denk aan iedereen bij het vastleggen van het lidgeld
In de meeste clubs moeten leden jaarlijks een bijdrage betalen om gebruik te maken van de infrastructuur of om lessen te volgen. Vaak wordt die bijdrage betaald in de vorm van lidgelden. Soms is het moeilijk om dit bedrag in één keer te betalen. Denk maar aan grote gezinnen, eenoudergezinnen of mensen die met een lager loon toch van sport willen genieten. Eigenlijk is het voor íedereen voordelig wanneer je als club verschillende opties kan aanbieden om het lidgeld te betalen. Hieronder vind je alvast enkele mogelijkheden, maar je kan als club natuurlijk steeds een eigen manier vinden!
- Laat mensen het lidgeld in schijven betalen
Soms is het moeilijk om het lidgeld in één keer te betalen. Je kan als club met ouders of leden afspreken om het lidgeld in schijven te betalen, bijvoorbeeld per maand of per training waaraan je deelneemt. Je kan dit onderling afspreken of vooraf vastleggen.
- Gebruik variërende tarieven
Soms sporten kinderen binnen het gezin in dezelfde club. Om de kosten te drukken voor de ouders kan je dan een gezinstarief aanrekenen (bijvoorbeeld het tweede kind tegen een lager tarief lid maken). Je kan het ook op andere manieren organiseren: bijvoorbeeld per leeftijdsgroep, voor mensen met een kansentarief of per keer dat je komt trainen.
- Blijf op de hoogte van andere initiatieven
Je staat er als club niet alleen voor om de financiële drempels aan te pakken. In veel gevallen zijn er organisaties die een terugbetalingssysteem voorzien. Let wel, vaak verschillen regelingen van gemeente tot gemeente. We raden je daarom aan om contact op te nemen met de sportdienst van je gemeente. Zij kunnen je op weg helpen of je vertellen of je als club een beroep kan doen op andere initiatieven (bijvoorbeeld UiTPAS). Ook de mutualiteiten voorzien tegemoetkomingen.
Good practice:
Communiceer duidelijk
Geef transparant weer wat sporters allemaal mogen verwachten in ruil voor het lidgeld: x-aantal trainingen, wedstrijden, verzekering, gekwalificeerde trainers,... Op die manier begrijpen mensen soms beter de kostprijs.
Communiceer je betalingsopties vooraf, zodat mensen niet zelf de stap moeten zetten. Zo neem je de schaamte weg, waarmee sommige potentiële leden kampen. Je creëert daardoor ook een open cultuur binnen je club. Zorg dat de tarieven en terugbetalingsmogelijkheden ook makkelijk vindbaar zijn op je website!
Maak werk van een aanspreekpunt rond betalingen in je club. Ouders kunnen er rechtstreeks terecht en moeten bijvoorbeeld niet aan de trainer uitleggen dat ze het financieel moeilijk hebben. Zorg dat leden discreet en vertrouwelijk bij die persoon kunnen aankloppen. In het beste geval is die ook goed op de hoogte van mogelijke tegemoetkomingen.
Good practice: