Elektronische facturatie binnen sportorganisaties: wat zijn de regels?

Financiën
Sportclubs
Sportfederaties

Vanaf 1 januari 2026 treden de nieuwe regels rond e-facturatie in werking. Door deze verplichting wil de overheid de administratieve lasten verlichten en de efficiëntie verhogen. Voor sportclubs en sportfederaties is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze overgang. In dit artikel leggen we uit wat de nieuwe regels betekenen en waar je rekening mee moet houden.

Wat is e-facturatie?

E-facturatie, of elektronische facturatie, is het proces waarbij facturen digitaal worden afgehandeld. Dit systeem vervangt de traditionele papieren facturen en biedt tal van voordelen, zoals snellere verwerkingstijden, minder kans op fouten en lagere kosten.

Een e-factuur is een factuur die elektronisch gemaakt en verzonden wordt via Peppol. Peppol is een internationaal netwerk om veilig, snel, betrouwbaar en eenvoudig elektronische documenten zoals e-facturen en e-creditnota’s uit te wisselen.

Afbeelding
jongeman traint kajaksprint

De nieuwe regels rond e-facturatie

De algemene regelgeving verplicht iedereen om vanaf 1 januari 2026 elektronische facturen te gebruiken tussen organisaties onderling. Factureer je ook aan de overheid, dan zijn deze regels nu al geldig. Dit betekent dat sportclubs en sportfederaties die subsidies ontvangen of andere financiële transacties met de overheid hebben elektronische facturen moeten opstellen. Het versturen van facturen in pdf-formaat via e-mail of via een platform is dan niet meer voldoende.

De belangrijkste punten van de nieuwe regels zijn:

  1. Verplichting tot e-facturatie naar overheden
    Alle facturen met een bedrag hoger dan 3.000 euro (excl. btw) aan een overheid moeten nu al elektronisch worden verzonden. Het lokale overheidsniveau vormt hierop een uitzondering maar toch aanvaarden sommige steden vandaag al enkel e-facturen (Hasselt, Gent...).
    Bestaat meer dan 50% van je inkomsten als vzw uit subsidies? Dan wordt je ook als 'overheid' beschouwd en mag je enkel nog elektronische facturen ontvangen.

  2. Een algemene verplichting vanaf 2026
    Vanaf 1 januari 2026 moeten alle ondernemingen tussen elkaar gestructureerde elektronische facturen gebruiken. Dit zijn facturen die rechtstreeks tussen de software van beide ondernemingen worden uitgewisseld.
  3. Uitzonderingen op de verplichting
    Er is geen verplichting om elektronische facturen te verzenden of te ontvangen voor alle sportclubs die volledig vrijgesteld zijn van btw volgens artikel 44 van het btw-wetboek.
    Is je sportclub vrijgesteld onder de kleine ondernemersregeling? Dan heb je wel een geactiveerd btw-nummer en ben je ook verplicht om e-facturen op te maken bij een handeling met een andere btw-plichtige onderneming.
    Er is geen verplichting om elektronische facturen te verzenden of te ontvangen voor alle handelingen die vrijgesteld zijn door artikel 44 van het btw-wetboek. (lidgelden, occasionele activiteiten...)
  4. Niet voor particulieren
    Voor uitgaande facturen aan particuliere klanten telt deze verplichting niet.
  5. Facturen ontvangen
    Opgelet: veel organisaties zullen enkel nog gestructureerde elektronische facturen verzenden. Als sportclub bekijk je dus best hoe je deze kan openen. De overheid voorziet hiervoor mogelijkheden via Mercurius. Daarnaast komen er steeds meer oplossingen vanuit de vrije markt.
  6. Standaardisatie
    Facturen moeten voldoen aan de Europese norm EN 16931, wat zorgt voor uniformiteit en eenvoud in verwerking. Het systeem maakt gebruik van het Peppol-netwerk.

Voorbereiding op de overgang

Om de overgang naar e-facturatie soepel te laten verlopen kan je nu al de volgende stappen ondernemen.

  1. Software updaten
    Informeer bij je softwareleverancier wanneer de aanpassingen worden doorgevoerd. De meeste leveranciers bieden deze opties nu al aan of voorzien dit binnenkort.
  2. Training en opleiding
    Informeer en betrek je medewerkers en vrijwilligers om hen vertrouwd te maken met het nieuwe systeem en de procedures.
  3. Testfase
    Voer een testfase uit voor 1 januari 2026 om eventuele problemen te kunnen aanpakken.

Hoe maak je een e-factuur op?

  1. Via je eigen boekhoudpakket
    Kijk na of je boekhoud- of facturatiepakket geschikt is om e-facturen te verzenden via Peppol. De meeste pakketten zullen dit aanbieden voor 1 januari 2026.
  2. Via een facturatietool
    Kies één van de facturatietools uit de lijst van de Vlaamse overheid en volg de stappen. Dit is een lijst met private spelers die oplossingen bieden voor organisatie met een klein factuurvolume.
  3. Via Mercurius
    Gebruik je geen boekhoudpakketten of facturatietools? Dan kan je gratis e-facturen versturen of openen via Mercurius, het tijdelijke portaal van de federale overheid.

Voordelen van e-facturatie

De aanpassing is niet altijd even eenvoudig maar er zijn ook heel wat voordelen van een overstap naar e-facturatie:

  • Efficiëntie: snellere verwerking van facturen en betalingen.
  • Kostenbesparing: minder papierverbruik en lagere verzendkosten.
  • Transparantie: betere traceerbaarheid en minder kans op fouten.
  • Milieuvriendelijk: vermindering van papierafval draagt bij aan duurzaamheid.

De nieuwe regels rond e-facturatie bieden een kans voor sportclubs en sportfederaties om de administratieve processen te moderniseren en te optimaliseren. Door tijdig voorbereidingen te treffen, kunnen jullie profiteren van de vele voordelen die e-facturatie te bieden heeft.

Op zoek naar meer informatie?

  • Kijk ook eens op de site van de Federale Overheid.
  • Bekijk alle mogelijkheden op de website van je facturatie- of boekhoudsoftware.

Niet helemaal duidelijk? 

Heb je nog een specifieke vraag of wil je graag een uitgebreidere uitleg? Neem dan contact met onze experten via info@vlaamsesportfederatie.be.

Ook interessant
Financiën
Als vzw moet je soms om een factuur opmaken. Maar wanneer is dit nu verplicht en hoe begin je hier precies aan ...
Financiën
Een financiële gids van A tot Z voor sportclubs. Kom er alles over te weten in dit handige overzicht.
Financiën
Assist is een boekhoud- en administratieprogramma voor sportclubs sinds 2022. Ontdek hier alle ...