Het Vlaamse sportlandschap: hoe zit dat ineen?
De Vlaamse georganiseerde sportsector is groot en divers. Sportclubs, -federaties, de Vlaamse Sportfederatie, Sport Vlaanderen...
Elke organisatie heeft zijn bestaansreden, maar het kan soms heel moeilijk zijn om het bos door de bomen te zien. Ga mee op stap doorheen het sportlandschap, wij wijzen je de weg.
Ook vind je een overzicht van alles wat je moet weten als federatiemedewerker over het Vlaamse sportlandschap en onze ondersteuning.
We gooien wat informatie samen voor een kickstart.
Sportbeleid in Vlaanderen
In België is sport een gemeenschapsbevoegdheid. In ons geval is dit een Vlaamse bevoegdheid. Ben Weyts (N-VA) is op dit moment de Vlaamse minister van Sport.
Meer knabbelen op het huidige Vlaamse beleid? Leesvoer:
Sportfederaties kunnen onder bepaalde voorwaarden erkend worden door de Vlaamse overheid en een werkingssubsidie ontvangen.
- Meer weten over het wettelijk kader? Dat is het decreet houdende de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector.
- Als federatie moet je natuurlijk nog met meer wetgeving rekening houden.
Een overzicht.
"Zijn jullie Sport Vlaanderen?"
Je raadt het al, die vraag krijgen we vaak.
Het antwoord is 'NEE'!
Wij zijn de enige en door Sport Vlaanderen erkende & gesubsidieerde koepelfederatie van sportfederaties in Vlaanderen. Meer weten over ons?
Sport Vlaanderen is de one-stop-shop voor alles wat binnen de Vlaamse overheid met sport te maken heeft. Ze voeren het Vlaamse sportbeleid uit.
Hun missie? Zo veel mogelijk Vlamingen overtuigen om blijvend aan sport te doen. Dit samen met ons en een aantal cruciale (kennis)partners in het sportlandschap!
Op zoek naar een sportorganisatie of -infrastructuur? De tools 'vind een sportclub' en 'vind een sportplaats' wijzen je de weg.
Kennispartners
Het Vlaamse sportlandschap telt tal van organisaties die sportfederaties en sportclubs ondersteunen. Zo werken wij nauw samen met deze partners in het Vlaamse sportbeleid. Je zal hen ongetwijfeld ook op onze netwerkmomenten tegen het lijf lopen.
Wat met de andere beleidsniveaus?
1. Lokaal
Lokale en regionale besturen spelen een belangrijke rol om de meer dan 6 miljoen Vlamingen op een kwaliteitsvolle manier te laten sporten.
Sta je voor een lokale sportieve uitdaging? Dan is jouw (stad of) gemeente je aanspreekpunt. Gemeenten zijn volledig autonome regisseurs van het lokaal sportbeleid. De exacte invulling kan dus in elke gemeente anders zijn.
Maar er zijn rode draden:
- uitbouw, exploitatie en onderhoud van de sportinfrastructuur in de gemeente
- het ondersteunen van de lokale sportclubs in hun werking
- samenwerkingen lokaal faciliteren
- een aanvullend eigen aanbod aanbieden (bv. sportkampen, buurtsport,...)
- gericht lokaal beleid richting doel- en kansengroepen
Is het lokale niveau belangrijk voor je sportfederatie of -club?
Jazeker! Ga voor samenwerking.
Spoor als federatie je clubs aan om op de hoogte te zijn van het lokaal sportbeleid, actief te participeren in adviesraden rond sport en een goed contact met de lokale sport- of vrijetijdsdienst te onderhouden.
Onderhoud ook als sportfederatie de nodige contacten. Lokaal, met cruciale steden en gemeenten voor jullie clubs, werking of infrastructuur. En met het Netwerk Lokaal Sportbeleid, dat lokale besturen in sportbeleid overkoepelt en ondersteunt.
2. Provinciaal en nationaal
De provincies hebben geen bevoegdheid (meer) op vlak van sportbeleid. Vroeger was dat wel het geval, maar sinds de laatste staatshervorming niet meer. De federale overheid heeft ook geen sportbevoegdheid of sportbudget. Er zijn wel een aantal federale dossiers (zoals verenigingswerk) met grote impact en relevantie voor de sportsector.
3. Europees
Europa heeft dan wel weer een sportbudget. Vlaanderen kan in 2024 tot 145.000 euro Europese middelen verdelen. EU Sport Link zal daarvoor, in samenwerking met EPOS, het aanspreek- en begeleidingspunt zijn voor subsidieaanvragen.
Meer weten? Bart Verschueren, coördinator van EU Sport Link, helpt je verder. Je kan Bart bereiken via bart.verschueren@eusportlink.be of 0486 76 28 03.
Contact
Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Lisa Van Ranst via lisa@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.
Downloads
Document niet zichtbaar
Dit document is enkel te downloaden door personen die ingelogd zijn als ambtenaar, student, sportclubbestuurder of medewerker van een federatie die lid is van de Vlaamse Sportfederatie. Of koop een jaarlicentie aan en krijg toegang tot alle documenten en online brochures.