Je feitelijke vereniging en btw

Financiën
Btw
Sportclubs

Is je sportclub een feitelijke vereniging? Dan kan ze net als een vzw btw-plichtig zijn, wanneer de club een aantal specifieke inkomsten heeft.

Wat is een feitelijke vereniging?

De precieze definitie luidt: een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid beheerst door de overeenkomst tussen partijen. Er wordt beslist op een geregelde en duurzame manier een bepaald doel te bereiken. Wettelijk hoeft er geen schriftelijke overeenkomst te zijn, maar dat is natuurlijk vaak wel het geval. Een aantal basiselementen op papier kunnen helpen wanneer discussies plaatsvinden. 

Wat met btw?

Net als een vzw, kan een feitelijke vereniging btw-plichtig zijn als ze een aantal specifieke inkomsten heeft. De regels en voorwaarden zijn voor iedere organisatie gelijk, ongeacht het juridisch statuut. Wanneer je als feitelijke vereniging de vrijstellingsregeling aanvraagt, ontvang je net als andere btw-plichtige organisaties een ondernemingsnummer.

Belangrijk te benadrukken: een feitelijke vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid. Ze zal enkel belast worden bij economische activiteit. De btw op de inkomsten lopen dan via een personenbelasting, in hoofde van de leden. Een klassieke sportclub zal normaal geen economische activiteit verrichten.

Afbeelding
trainingsmateriaal
Brochure over dit thema
Liever het volledige plaatje? Je krijgt de belangrijkste btw-formaliteiten op een rijtje.
Ook interessant
Financiën
Btw
Veel sportclubbestuurders gaan ervan uit dat hun sportclub niets met btw te maken heeft. Maar niets is minder waar.
Financiën
Een omzet uit restaurant- en cateringdiensten die hoger ligt dan 25.000 euro op jaarbasis? Dan zal je er ...
Financiën
Een jaarlijkse belasting op het patrimonium van een vzw. Niet onbelangrijk voor sportclubs dus!