
Je sport in de pers
Je sport promoten, ook in de media. Dat is voor veel sportfederaties een doelstelling én een uitdaging. Hoe pak je het strategisch aan? Ga je aan de slag met de prestaties van je topatleten? Of lukt het ook met de verhalen die sporters beleven? Zeven tips op een rijtje!
Zet je toppers in
Heb je een goed contact met je topatleten? Maak hier gebruik van! Dat hoeft daarom niet met grote persconferenties te zijn. Meer en meer topsporters gebruiken sociale media om hun fans te betrekken. Hun boodschap wordt door velen gezien. Een topatleet heeft er, net als de sportfederatie, baat bij om zijn of haar sport te promoten. Waarom niet samen nadenken?
Het kan zelfs om kleine acties gaan. Sociale media veroorzaken soms -bijna onvoorspelbaar- een sneeuwbaleffect, en dan is ook media-aandacht weer wat meer binnen handbereik!

Presenteer je nieuwsitem zo hapklaar mogelijk
Kan je een journalist iets bieden waarmee hij of zij meteen tot actie kan overgaan? Dan heb je een streepje voor. Strakke deadlines en onverwachte situaties zijn soms struikelblokken waardoor jouw nieuwsitem (toch) niet wordt opgepikt. Denk dus zo veel mogelijk met de bril van een journalist:
- Stuur een kant-en-klaar persbericht dat behalve 'copy-paste' weinig extra moeite kost voor een krantenredactie.
- Hou wat kwalitatieve foto’s in hoge resolutie achter de hand. Soms is er geen tijd om een fotograaf langs te sturen.
- Plan je een opvallend initiatief voor je clubs of sporters? Het is maar een kleine moeite om een (lokale) journalist mee uit te nodigen, en een interessante babbel te voeren.
Kies verhalen boven unieke prestaties
Hoe raken we met onze sport in de media? Wat kan de aandacht trekken van journalisten of redacteurs? In mijn sport geen topprestaties of medailles, dus ook geen persaandacht?
Niets is minder waar. De pers is vaak meer geïnteresseerd in de verhalen die de sporter beleeft dan de resultaten die ze neerzetten. Resultaten tellen, maar persoonlijkheden scoren. En, het hoeft niet altijd groot nieuws te zijn om te pieken! Opvallen is de boodschap…
Voorbeeld: Gembo Basketbalclub
Innovatie op het sportterrein! Bekijk even deze reportage van Sportweekend.
Communiceer niet over je organisatie, wel over de impact die je hebt
De gemiddelde Vlaming is niet geïnteresseerd in je interne keuken, maar wel in wat je sport voor hem of haar kan betekenen. Communiceer dus zo veel mogelijk over de output van je werking. En over hoe mooi sport kan zijn!
Voorbeeld: Belgian Cats
Emma Meesseman schreef in 2019 Belgische basketbalgeschiedenis. Samen met haar team, de Washington Mystics, werd ze WNBA-kampioen. Zelf werd ze als eerste Europese speelster ooit verkozen tot Most Valuable Player. Haar reactie?
"Ik kan nog steeds niet geloven dat ik, iemand uit het kleine België, zoiets kon verwezenlijken. Ik hoop dat kinderen dit als voorbeeld aangrijpen. Het bewijst dat alles kan. Hou van wat je doet en ga ervoor! Er zullen kansen komen en die moet je grijpen."
Investeer in je perslijst of persrelaties
Download onderaan de pagina de standaardlijst van beroepsjournalisten en niet-professionele medewerkers (vooral freelancers). Ze zijn allemaal actief in de sportjournalistiek, aangesloten bij Sportspress.be en aan de slag bij de schrijvende pers (kranten, tijdschriften), klank- en beeldpers (fotografen, radio en televisie) en de nieuwe media.

Personaliseer de lijst met je eigen, sportspecifieke contacten of ga aan de slag met deze tips:
- Journalisten zijn vandaag makkelijk vindbaar. Op LinkedIn, Twitter,... Of als je weet wie je wil contacteren: achterhaal de structuur van de emailadressen, bv. voornaam.achternaam@vrt.be
- Rangschik je perslijst per medium. Hou ook bij wanneer een journalist iets gedaan heeft met je persbericht. Of volg hun sociale media en noteer welke journalisten geïnteresseerd zijn in jouw topics.
- Probeer inzicht te krijgen in de werking of de deadlines van de voor jou interessante redacties, kranten,…
Hou rekening met auteursrechten
Persaandacht gehaald en daar supertrots op? Helemaal terecht! Maar mag je nu zomaar ieder persartikel reproduceren op je website? Nee, helaas! Op ieder krantenartikel is de auteurswet van toepassing. Het is niet omdat een krantenartikel op het internet te raadplegen is, dat je de toestemming hebt om het te gebruiken of reproduceren.
Wil je het wel correct doen? Aanrader, want de beheersvennootschap speurt actief naar mogelijke inbreuken!
- Je sluit je een licentieovereenkomst af
- Of je maakt gebruik van een alternatieve techniek, het 'deeplinken'.
Denk ook regionaal
Een typisch persbericht binnen sport: je communiceert de uitslagen van een wedstrijd. Dat moet uiteraard overzichtelijk en zonder veel franjes. Maar denk er bijvoorbeeld ook eens aan om uitdrukkelijk de woonplaats van de (winnende) sporters erbij te zetten. Je creëert de kans dat regionale media dit zal oppikken en er een reportage rond wil maken “uit onze gemeente”.
Laat er geen twijfel over bestaan: regionale televisie wordt nog druk bekeken!
Geïnteresseerd in concrete cijfers over het bereik van de verschillende mediakanalen in Vlaanderen? Eén adres: het CIM (Centrum voor informatie over de Media) verzamelt alle mogelijke cijfergegevens.
Download
Document niet zichtbaar
Dit document is enkel te downloaden door personen die ingelogd zijn als medewerker van een federatie die lid is van de Vlaamse Sportfederatie.