
Goed bestuur binnen je federatie: wat moet je allemaal weten?
Goed bestuur is overal nodig. Ook binnen de Vlaamse sportsector. De sportfederaties werkten de afgelopen jaren hard aan goed bestuur binnen hun organisatie.
Sporters en clubs verwachten namelijk een professionele aanpak van hun federatie. Overheden en andere sportfederaties, waar bestuursniveaus mee in aanraking komen, willen transparantie. En binnen de sportieve organisatie is nood aan efficiënt beheer.
Wat is goed bestuur en hoe blijf je eraan werken? Wij geven een overzicht wat je allemaal moet weten als sportfederatie over goed bestuur en hoe wij je kunnen ondersteunen.

Breng jouw eigen score in kaart met de zelfscan.
Ontdek onze tools om aan de slag te gaan binnen jouw federatie.
Ontdek de tools om sportfraude in je sport te bestrijden.
Wil je werk maken van financieel risicobeheer in je sportfederatie?
Van de code goed bestuur tot rapportering aan Sport Vlaanderen
Na uitgebreid onderzoek werden de principes van goed bestuur voor sportfederaties vastgelegd in de 'code goed bestuur'. Maar het is eigenlijk veel meer dan principes en regels. Het is de wil om het steeds beter te willen doen, om steeds meer kwaliteit te willen leveren.
Er zijn de 36 harde indicatoren goed bestuur voor sportfederaties, onderverdeeld in 3 dimensies: transparantie (11), democratie (9) en interne verantwoording en controle (16). De wetenschappelijke basis werd gelegd in de code goed bestuur in Vlaamse Sportfederaties
De precieze berekeningswijze en een overzicht van de indicatoren werden in dit besluit vastgelegd. Het besluit kreeg in najaar 2022 een update: de 29 harde en 14 zachte indicatoren maakten plaats voor 36 harde indicatoren.
Als sportfederatie rapporteer je over goed bestuur aan Sport Vlaanderen. Op alle 36 indicatoren staat een score, die bepalen welk subsidiebedrag hiervoor aan je federatie toegekend wordt. Op het einde van het werkingsjaar zal je dossierbeheerder het resultaat meten en communiceren aan je federatie. Het scoreformulier en de handleiding goed bestuur van Sport Vlaanderen verduidelijken aan welke voorwaarden je als federatie dient te voldoen om te scoren op de harde indicatoren. Voldoen aan de harde indicatoren in de praktijk is uiteraard belangrijker dan de scores op papier.
1. Zelfscan goed bestuur
Breng je eigen score van de federatie in kaart met onze zelfscan goed bestuur. Wij ontwikkelden vanuit de Vlaamse Sportfederatie een handige Exceltool met alle indicatoren op een rijtje en jullie checks in kolommetjes.
Het resultaat? Een blik op je eindscore op basis van zelfevaluatie. Handig!
2. Bestuursorgaan in je federatie
Het bestuursorgaan speelt een cruciale rol bij goed bestuur. Veel indicatoren haken daarop in. We bieden jouw federatie heel wat tools waarmee je aan de slag kunt gaan.
Je vindt er hoe je de samenstelling en mandaten van je bestuursorgaan op je website zet via ons modelrooster. Breng de competenties van je bestuurders gemakkelijk in kaart en zorg voor een goeie zelfevaluatie van het bestuursorgaan. Ontdek ook hoe je de onverenigbaarheden in functie oplijst en de belangen registreert van je bestuurders.
Alles voor een beter & goed bestuur.

We moeten bewaken dat we als sector niet vervallen in een papieren versie van goed bestuur.
Contact
Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Lisa Van Ranst via lisa@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.
