Verbod op gokreclame: hoe zit het nu precies?

Ethiek
Sponsoring
Sportclubs

Sinds 1 juli 2023 zijn er strengere regels van toepassing op reclame voor kansspelen. En deze lopen gefaseerd. Concreet betekent het dat alle gokreclame verboden is, op enkele uitzonderingen na. De maatregelen moeten de gokverslaving tegengaan. Let wel, het gaat om een verbod op gokreclame, niet op gokken zelf. Welke maatregelen zijn dit, wat betekent dit voor jouw sportclub en wat moet je doen als je sportclub benaderd wordt door een gokbedrijf? 

Risico's

Reclame zorgt voor normalisering van gokken in de samenleving. Gokken wordt voorgesteld als sociaal en cultureel aanvaard gedrag en een legitieme vrijetijdsbesteding. Dit is schadelijk voor de meer kwetsbare groepen, zoals minderjarigen, jongeren en gokverslaafden.

Wist je dat leden van sportclubs 5,5 keer vaker deelnemen aan sportweddenschappen? Zij lopen 10 keer meer kans op risicovol gokken dan de algemene bevolking. Onderzoek toont aan dat reclame voor kansspelen een belangrijke rol speelt bij het werven van nieuwe spelers, spelers aanzet tot intensief speelgedrag en de kans verhoogt op een terugval bij gokverslaafden.

Afbeelding
man gokt op telefoon

Verbod in fases

Het verbod wordt gefaseerd ingevoerd, met specifieke uitzonderingen voor sportverenigingen. In sportstadions en sportinfrastructuur is gokreclame niet meer toegelaten vanaf 1 januari 2025. Voor shirtsponsoring voorziet de overheid  overgangsperiodes zodat sportclubs lopende sponsorcontracten kunnen uitdienen en ze tijd hebben om hun inkomstenbronnen aan te passen aan de nieuwe regels.

  • Vanaf 1 juli 2023: gokreclame op sportkledij is toegestaan behalve bij minderjarigen.
  • Tussen 1 januari 2025 en 31 december 2027: logo en/ of merknaam (geen slogan) mag weergegeven worden op sportkledij.
    • Dit geldt niet voor minderjarige sporters.
    • De reclame mag niet groter zijn dan 75 cm² en mag niet op de voorzijde staan.
  • Vanaf 1 januari 2028: gokreclame wordt volledig verboden voor professionele sportverenigingen.*
    • Uitzondering: voor niet-professionele sportverenigingen blijft een logo op sportkledij toegestaan indien het niet groter is dan 50 cm² en het niet op de voorzijde staat.

*Professionele sportvereniging wordt in de federale regelgeving gedefinieerd als: sportvereniging waar op professionele wijze sport wordt beoefend en waarvan de sporters deelnemen aan de Olympische Spelen, Paralympische Spelen, Wereldspelen, Wereldkampioenschappen, Europese of Belgische Kampioenschappen of aan de hoogste divisies van de nationale competitie georganiseerd door of onder toezicht van een erkende sportfederatie. Het verslag aan de Koning bij het koninklijk besluit verduidelijkt het volgende: Concreet gaat het om de topklassen van de nationale competitie georganiseerd door of onder toezicht van de erkende sportfederaties. Bij de voetbalcompetitie voor mannen bijvoorbeeld gaat het om de profclubs in divisie 1A en 1B, waarvan de competitie georganiseerd wordt door de Pro League. Bij andere sporten is dit eerste klasse. Bij het Belgisch mannenbasketbal bijvoorbeeld gaat het om de competitie georganiseerd door de Pro Basketball League'. Bij herenvolleybal om de competitie georganiseerd door de Liga Heren en bij hockey bijvoorbeeld om de competitie georganiseerd door de Hockey League.

Wordt jouw club benaderd? Denk goed na

Door de wijzigingen aan de regelgeving verwachten we dat gokbedrijven zich zullen richten op de niet-professionele sportverenigingen. Wordt je club benaderd door een gokbedrijf dat bv. gratis truitjes (waar gokreclame op staat) wil voorzien, sta dan als bestuur even stil op welke manier je sportclub zich hier wil positioneren.

Heb je vragen of bezorgdheden? Neem dan contact op met je sportfederatie om te horen welke afspraken/ beleid zij hierrond voeren. Heb je vragen bij het Koninklijk Besluit dat gokreclame regelt, contacteer ons dan. We helpen je graag verder.

Heb je hulp nodig rond gokverslaving, dan kan je bij De Druglijn terecht.

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Tars Vanstraeseele via tars@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Afbeelding
Tars Vanstraeseele
Ook interessant
Sponsoring
Geef jouw sponsorbeleid een duwtje in de rug met onze gratis Sponsortoolkit, een doe-het-zelf-pakket boordevol ...
Ethiek
Vanaf 2025 is er uitbreiding van het rookverbod die ook een invloed heeft op alle sportterreinen en plaatsen ...
Sponsoring
Goede afspraken maken goede vrienden, dat telt ook voor je sponsorovereenkomst Raadpleeg ons modeldocument.