Vergoedingen in de sportclub: wat moet je allemaal weten?

Vergoedingen
Sportclubs

Een sportclub kan maar bestaan door de talloze helpers die zich inzetten om de club tot een succes te maken. In ruil wil je hen soms ook een vergoeding kunnen geven, maar onder welk statuut doe je dit het beste? Welke mogelijkheden bestaan er allemaal? En welke formaliteiten moet je allemaal in orde brengen?

Hier vind je een overzicht van alles wat je als bestuurder moet weten over vergoedingen in de sportclub en onze ondersteuning.

Afbeelding
coaches in gesprek
Afbeelding
VSF
Afbeelding
Checklist
Vergoedingsoverzicht
Je wil het meest gepaste vergoedingssysteem kiezen voor de medewerkers in je club. Met welke factoren moet je allemaal rekening houden? Ontdek onze handige overzichtstabel.
Afbeelding
Vlaamse Sportfederatie Shared Services Gedeeld Personeel
Vrijwilligersvergoeding
Vrijwilligers zijn essentieel voor iedere organisatie. Wil je hen vergoeden voor hun inzet? Wat zijn dan de mogelijkheden?
Wij vatten het voor je samen.
Afbeelding
gym mat opgerold
Verenigingswerk
Verenigingswerk (of officieel artikel 17) is een nieuwe mogelijkheid om een medewerker in jouw organisatie te vergoeden.
Wat is het en hoe ga je hiermee aan de slag?
Afbeelding
Icoon surfen Vlaamse Sportfederatie
Jobstudent
Een jobstudent inschakelen is vaak interessant voor zowel de student als de organisatie.
Ontdek de voorwaarden.
Afbeelding
schoenen
Zelfstandige trainers
Een zelfstandige inschakelen in jouw club? Dan zijn goede afspraken een aanrader! Check de samenwerkingsovereenkomst.
Afbeelding
bergtop met vlag
Werknemers
Wil je professionaliseren binnen jouw club? Dan is een officiële tewerkstelling misschien wel iets voor jouw club.

Een vergoeding op maat van iedere medewerker

Als sportclubbestuurder ken je het belang van goede medewerkers. En als je ze een financiële vergoeding wil geven, is het belangrijk om de beste keuze te maken in het belang van zowel de organisatie als de medewerker. Welke mogelijkheden zijn er?

1. Overzichtstabel vergoedingen

Om het bos door de bomen te blijven zien, geven we je een handige overzichtstabel van de mogelijke vergoedingssystemen in de sportsector. Je ziet alle mogelijkheden in één oogopslag. We lichten ook toe met welke factoren je rekening moet houden om de beste keuze te maken. 

2. Vrijwilligersvergoeding

Iedere vzw of feitelijke vereniging mag werken met vrijwilligers en zal dat waarschijnlijk ook doen. Het is een onbelast systeem dat weinig beperkingen oplegt en weinig administratie vraagt. Ideaal!

Er is wel de informatieplicht tegenover de vrijwilliger en je werkt daarnaast best met een vrijwilligersregister en vrijwilligersovereenkomst. Voor de vrijwilligersvergoeding moet je kiezen tussen een reële of een forfaitaire kostenvergoeding.

3. Verenigingswerk

Verenigingswerk is een vrij nieuw vergoedingssysteem dat ook in de sportsector gebruikt mag worden. Sinds 1 januari 2022 is het een definitieve regeling dat eveneens gekend staat als artikel 17. Maar niet iedere activiteit binnen jouw organisatie komt in aanmerking hiervoor. De wet bepaalt enkele categorieën.

Het systeem laat toe om een hogere vergoeding te ontvangen op jaarbasis. Daartegenover staan enkele werkgeversverplichtingen zoals een overeenkomst verenigingswerk, een arbeidsongevallenverzekering en een Dimona-aangifte.  Daarnaast zal de verenigingswerker een kleine belasting betalen en moet een fiscale fiche opgesteld worden op het einde van het jaar.

4. Jobstudent

Als jobstudent werken in de sportsector is een goed idee. Vergoedingen voor jobstudenten zijn vaak interessant voor zowel de student, als voor de organisatie. 
Er zijn toch enkele voorwaarden van leeftijd, uren die een student maximaal mag presteren... De meest relevante informatie vind je in onze kennisbankTip: check ook zeker eens de website Student@work.

5. Werken met zelfstandigen

Als trainer ga je op zelfstandige basis aan de slag binnen een sportclub. Er zijn veel voordelen aan, maar je zal zelf wat administratieve verplichtingen moeten vervullen. 

Kies je voor zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep, je moet rekening houden met het afsluiten van verzekeringen, ziekenfonds, btw-nummer, sociaal verzekeringsfonds... We geven je de formaliteiten en voorwaarden overzichtelijk mee in onze kennisbank

Maak ook gebruik van onze modelovereenkomst voor zelfstandige trainers. Handig!

6. Werknemers

Het aannemen van een personeelslid kan een serieuze boost betekenen in de professionalisering van je club. Het is iemand die zich vol- of deeltijds op de sportclub kan focussen. Deze stap zet je uiteraard goed voorbereid. Laat je daarom goed informeren en bereken samen met een expert welke extra kosten en administratie hier bij horen. Je kan hiervoor terecht bij Sportwerk Vlaanderen of een sociaal secretariaat. 

Als je een werknemer in dienst neemt, zal het arbeids- en arbeidsovereenkomstenrecht van toepassing zijn. We zetten alle wettelijke verplichtingen voor jou op een rijtje.

7. Flexijobs in de sportsector?

In het najaar van 2023 kondigde de overheid een uitbreiding aan van de flexi-job in 12 sectoren. In de sportsector is de uitbreiding in PC329.1 alleen van toepassing op redders. 

Daarnaast is flexi-job sinds 2023 ook mogelijk in paritair comité 223 (betaald sportbeoefenaar).

Afbeelding
meisje werkt als steward op een sportevent
Volg een begeleiding over vergoedingen
Geraak je er zelf niet aan uit of wil je advies krijgen? Vraag een begeleiding aan en bespreek al je vragen met een expert.
Afbeelding
getekende figuren vrijwilligers
Vacaturedatabank voor sportvrijwilligers
Nood aan sportvrijwilligers? Zet je zoekertje op de vacaturedatabank via vrijwilligerswerk.be. En wie weet vind je jouw ideale match met een vrijwilliger uit de buurt.

Niet gevonden wat je zocht? 

Vind je iets niet? Heb je een specifieke vraag of wil je graag een uitgebreidere uitleg? Neem dan contact met onze experten via info@vlaamsesportfederatie.be.

Ook interessant
Financiën
Een financiële gids van A tot Z voor sportclubs. Kom er alles over te weten in dit handige overzicht.
Vzw
Hier vind je een overzicht van alles wat je moet weten als bestuurder van een vzw en onze ondersteuning.
Sportparticipatie
Niet iedereen vindt makkelijk de weg naar de sportclub. Hoe zorg je ervoor dat sporters zich welkom voelen?