Bijscholing 'Aan de slag als aanspreekpunt integriteit in je sportclub (club-API) - deel 1'
Inhoud bijscholing
Wat doe je als een trainer zijn sporters laat doortrainen met een blessure? Hoe reageer je als er zich pestgedrag voordoet binnen je sportgroep? Wat als een atleet een eetstoornis ontwikkelt door de vele opmerkingen van de coaches over zijn/haar gewicht? Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe zorg je voor een laagdrempelig aanspreekpunt voor mogelijke problemen? Welk beleid kan een sportclub ontwikkelen om een veilig sportklimaat te creëren?
Uit onderzoek (2014) blijkt dat 13% van de bevraagde volwassenen in hun kindertijd minstens één ervaring hadden met fysiek grensoverschrijdend gedrag in een sportomgeving. 39% kreeg minstens één keer te maken met psychisch grensoverschrijdend gedrag en 17% met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Binnen de topsportcontext liggen de cijfers nog hoger. Deze cijfers tonen aan dat het belangrijk is om preventief in te zetten op de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en daarnaast dit ook tijdig te herkennen om erger te voorkomen.
In deze vorming gaan we dieper in op de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Via het grenswijssysteem, dat gebaseerd is op het vlaggensysteem, kan je een ernstinschatting maken aan de hand van zes criteria om vervolgens op een goede manier te reageren ten aanzien van het grensoverschrijdend gedrag. We leren je tijdens de vorming op een praktische manier het grenswijssysteem hanteren en gaan ook dieper in op de online tool www.grenswijs.be .
Ontdek in minder dan een anderhalve minuut wat het thema inhoudt via dit filmpje!
Duur
Deze bijscholing duurt ongeveer 3 uur.
Aantal deelnemers
Minimum 12 deelnemers en maximum 30 deelnemers.
Praktisch
- Inschrijvingen bijhouden kan via een online inschrijvingsformulier op de site van de Vlaamse Sportfederatie. Je kan ook kiezen om de inschrijvingen zelf bij te houden.
- De Vlaamse Sportfederatie kan attesten van deelname voorzien. Als jullie zelf de inschrijvingen bijhouden, hebben we deze informatie nodig:
- Voornaam & naam
- club
- geboortedatum
- emailadres
- Bij een fysieke bijscholing zorgen jullie voor de locatie:
- Zaal met 1 pc en beamer, scherm voor de docent en met voldoende capaciteit
- Mogelijkheid om na het doceer gedeelte in groepjes te gaan zitten rond een tafel.
- Ontvangst, catering en afdrukken aangeleverd lesmateriaal.
- Jullie zorgen zelf voor de promotie van de bijscholing.
- Deze bijscholing kan je ook als webinar inplannen.
Kostprijs
Federaties | Sportdiensten |
---|---|
€ 450 incl. btw (excl. km-vergoeding) | € 600 incl. btw (excl. km-vergoeding) |
Een aanvraag van een bijscholing is onderworpen aan onze algemene voorwaarden.