Herlaad ook jouw sportclub

Al een jaar zitten zo’n 20.000 sportclubs op de bank. Daarom slaan de Vlaamse Sportfederatie, Sport Vlaanderen en de Vlaamse overheid de handen in elkaar om alle Vlaamse sportclubs hulp te bieden na de Covid-19 periode.

Via de campagne www.herlaadjouwsportclub.be willen we samen met coach Maarten Vangramberen de clubs 'back on track' helpen.

Samen stomen wij jouw club klaar voor de toekomst

Hieronder vind je een versterkt aanbod van webinars, financiële steun, begeleidingsprogramma's,...
Alle info en links vind je op één pagina om jouw sportclub opnieuw te herladen. Het aanbod blijft groeien, waardoor we jou steeds beter en vollediger kunnen bijstaan.

 

Afbeelding
Maarten HJS

Persoonlijke begeleiding 

Corona krijgt de sportclubs niet klein. Dat is duidelijk. Maar sommige hebben wel een stevige duw gekregen., 

Heb je als sportclub moeite met een specifiek thema?  Geraak je er zelf niet aan uit? Laat je dan persoonlijk én gratis begeleiden door een expert vanuit de Vlaamse Sportfederatie. We zetten je terug op de goeie weg. 

Wij hebben intussen een stevig aanbod uitgewerkt voor jouw sportclub. Klik even door voor meer informatie en inschrijven.
 

Creatief probleemoplossend denken ›

Begeleiding opmaak financieel plan ›

Begeleiding sponsorcontracten ›

Begeleiding sportnoodleningen ›

Begeleiding financiering ›

WORKSHOP SPONSORING

Denkt jullie club er aan om meer sponsors aan te trekken dan de lokale bakker en slager? Meer sponsors aantrekken met minder moeite is iets wat ook jouw sportclub kan realiseren. Maar hoe benader je nu jullie sponsors? Op welke manier speel je je sterktes uit? Wat verwacht een sponsor vandaag van een club? Stuk voor stuk belangrijke vragen waarbij het antwoord voor veel clubs zal verschillen.

In deze workshop wordt er niet gewerkt met vage theorie maar wel met jullie concrete projecten. Jos Verschueren (docent Sport Management aan de VUB) zorgt voor feedback en brengt extra creatieve ideeën aan om jullie sponsorwerving naar een hoger niveau te brengen.

Schrijf je hier in

Afbeelding
Maarten HJS

“Herlaad jouw Sportclub’ gaf ons nét dat extra zetje”

Dat onze begeleidingstrajecten en webinars hun vruchten afwerpen, daarvan zijn wij overtuigd. Maar omdat 'eigenstoef' sinkt, hoor je het hier ook eens uit de mond van Nadia Van Battel van ijshockeyclub Antwerp Phantoms. Zij blikt tevreden terug op onze samenwerking.

“Ik vond de samenwerking met VSF een kans voor onze sportclub die we niet konden laten schieten. Er worden immers niet elke dag gratis professionele webinars en begeleidingen aangeboden over de belangrijke onderwerpen van een sportvereniging. Gebracht op een leerrijke en op een leuke manier bovendien! Wat een aangename verrassing om zoveel kennis en enthousiasme bij de VSF-coaches en -medewerkers te zien.

Wij wilden het Corona-seizoen sowieso al positief gebruiken om alles binnen de club te herbekijken. Maar 'Herlaad jouw sportclub' gaf ons net dat extra zetje. Het aanbod was een verrijking voor ons plan om gedreven te blijven werken aan een stevige basis en uitbouw voor onze club, ondanks Corona.

Uiteraard hebben we nog een hele weg te gaan. De voorbije Coronamaanden zijn niet zomaar uit te wissen. Maar gelukkig is er nog steeds het supertraject van de Vlaamse Sportfederatie 'Plan de toekomst van jouw sportclub', waar we volgende maand aan deelnemen. Daar kijken we alvast naar uit!"

Tools voor doe-het-zelvers 

Ga je liever zelf aan de slag? Geen probleem!

Wij plaatsen hier bruikbare documenten en handige tools waar je gemakkelijk mee kan werken binnen de sportclub. Deze tools kunnen zowel op zichzelf staan als gekoppeld worden aan webinars en begeleidingen.

Vragen of problemen? Geef ons maar een seintje via info@herlaadjouwsportclub.be.

Thema  Beschikbare tools
Boekhouding

Financieel plan (voor enkelvoudige & dubbele boekhouding)

Beleid

Creatief probleemoplossend denken in jouw sportclub

Financiering

Uitgiftevoorwaarden obligatielening

Winwinlening

 • Stappenplan
 • Informatienota
 • Template kredietgevers
 • Aangifte roerende voorheffing
Sponsoring

Model sponsorovereenkomst

Bekijk hier de clubscanresultaten 

Een tijdje geleden vroegen we aan de sportclubs om de clubscan in te vullen. En dat was een schot in de roos! Maar liefst 700 andere sportclubs deden de afgelopen weken de Clubscan, bedankt iedereen! Wij gingen meteen met alle antwoorden aan de slag. Ook benieuwd? 

Coach Maarten analyseerde en kwam tot deze resultaten: 

 

Herlaadagenda 

We hebben al heel wat webinars achter de rug, over verschillende thema's. Voorlopig zijn ze afgelopen. Nieuwe webinars voor dit najaar mag je hier dan ook binnenkort verwachten.

Deze thema's kwamen al aan bod.

 • Alternatieve financiering voor sportclubs
 • Financiële planning voor club (enkelvoudige en dubbele boekhouding)
 • Sponsoring voor je sportclub
 • Subsidies voor sportclubs
 • Creatief probleemoplossend denken in je sportclub
 • Professionalisering en tewerkstelling in je sportclub
 • Supertraject 'Plan de toekomst van jouw sportclub' - infosessie

Nood aan meer begeleiding of informatie rond een bepaald onderwerp? Neem zeker een kijkje naar onze begeleidingen. Of ga zelf aan de slag met de tools.

Kick off webinar

Op donderdag 6 mei schoten meer dan 160 sportclubs samen met ons uit de startblokken met een over de steunmaatregelen. De afwezigen hadden ongelijk, maar niet getreurd, hier haal je je achterstand in! Herbekijk de kick-off en kom te weten hoe we jou gaan helpen het komende jaar.

Interesse in de presentatie? Download ze hier.

 

Meer over de campagne 

Met de campagne Herlaadjouwsportclub.be richten we ons vooral op 2 pijlers binnen de sportclub. Tijdens de campagne wordt het gratis ondersteuningsaanbod hier volledig op uitgewerkt. 

1. Centen zijn belangrijk

Corona heeft de sportclubs hier hard getroffen. Geen inkomsten meer uit de kantine, sponsors die hun engagement pauzeren of beëindigen, eetfestijnen en andere evenementen die niet mogen plaatsvinden,... Door het wegvallen van heel wat inkomstenbronnen stevenen veel clubs af op donkerrode cijfers, tijdelijke liquiditeitsproblemen of de nood om inkomstenbronnen te herbekijken.

Tijdens de campagne richten wij ons op thema's zoals alternatieve financiering, subsidies, boekhouding,... Wij maken je wegwijs en kijken samen wat de mogelijkheden zijn voor je club.

2. Clubs willen groeien en verbeteren

'Wat na corona? Dan doen we beter natuurlijk!' Onze sportclubs zijn positief ingesteld. Dat wijst onderzoek uit onze clubscan.

Maar hoe blijft je sportclub zich onderscheiden van de andere verenigingen? Hoe ontwikkel je een visie om je clubbeleid op langere termijn uit te werken? Hoe blijft je club betrokkenheid creëren bij al je stakeholders? Dit zijn grote uitdagingen wanneer het sociale weefsel in je club onder druk komt te staan. Blijven verbinden is dé uitdaging. Door de nodige creativiteit aan te boren, ontgin je het beste uit je sportclub en kan je deze uitdagingen wendbaar aangaan.

Samenwerking met Clubgrade

Alle Clubgrade projecten zullen dit jaar tegen een sterk verminderd tarief aangeboden worden in het kader van Herlaad jouw sportclub. Heb je reeds betaald voor een aankomend Clubgrade traject? Geen nood, dit kan terugbetaald worden of later gebruikt worden voor begeleidingen, opleidingen...

Meer info over het verschil tussen Clubgrade en Herlaad jouw sportclub vind je hier of via info@clubgrade.be

Bekijk hier de video met coach Maarten

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Klaas Siemoens of klaas@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Afbeelding
Klaas Siemoens

 

De Vlaamse Sportfederatie zit in een nieuw jasje!
Zelfde team, zelfde spirit, zelfde ondersteuning.
Voor sportfederaties én voor sportclubs (vroeger ‘Dynamo Project’).
Vanaf nu onder één naam: de Vlaamse Sportfederatie.
One team!

Afbeelding
Vlaamse Sportfederatie