Herlaad ook jouw sportclub

Al een jaar zitten zo’n 20.000 sportclubs op de bank. Daarom slaan de Vlaamse Sportfederatie, Sport Vlaanderen en de Vlaamse overheid de handen in elkaar om alle Vlaamse sportclubs hulp te bieden na de Covid-19 periode.

Via de campagne www.herlaadjouwsportclub.be willen we samen met coach Maarten Vangramberen de clubs 'back on track' helpen.

Samen stomen wij jouw club klaar voor de toekomst

Hieronder vind je een versterkt aanbod van webinars, financiële steun, begeleidingsprogramma's,...
Alle info en links vind je op één pagina om jouw sportclub opnieuw te herladen. Het aanbod blijft groeien, waardoor we jou steeds beter en vollediger kunnen bijstaan.

 

Afbeelding
Maarten HJS

Herlaadagenda

26 oktober: webinar 'Clubbinding for the win!'

Dat een sportclub drijft op zijn vrijwilligers, kunnen we niet genoeg benadrukken. Het menselijk kapitaal van je sporters en hun entourage is van onschatbare waarde.

Tijdens een eerste inleidende webinar op 26 oktober met Tine Van Bossuyt krijg je de basisbeginselen van clubbinding mee. Aan de hand van enkele eye-openers verwijzen we je vrijblijvend door naar thema’s die we in de daaropvolgende webinars zullen uitdiepen.

Op die manier volg jij de webinars die je zelf voor je sportclub belangrijk acht en kan je meteen met de belangrijkste info aan de slag.

SCHRIJF JE IN! › 

21 oktober: webinar 'Crowdfunding'

Crowdfunding groeit exponentieel. En het biedt ook kansen voor lokale sportclubs! Klaar voor wat inspiratie? Peter Van Baak (SponsorVisie) geeft je een antwoord op de meest cruciale vragen. Na afloop van het webinar heb je alle kennis en inspiratie die nodig is om zelf met crowdfunding aan de slag te gaan.

Schrijf je in ›

 

 

om deze video te bekijken.

20 november: webinar 'Meer sponsors met minder moeite'

Uit de Clubscan werd al duidelijk dat sponsoring een thema is waar jullie als sportclubs hulp bij kunnen gebruiken. We gaven al enkele voorzetten die jullie enthousiast binnenkopten. Maar de match is nog niet gespeeld. 

Wil jij je club financieel verder helpen en sponsoring binnen je vereniging een boost geven? Via 5 interactieve digitale bijeenkomsten helpen we je op weg naar een effectief en duurzaam sponsorbeleid. Peter Van Baak van SponsorVisie geeft het startschot op de digitale Dag van de Sportclubbestuurder.

Schrijf je in ›

TIP! We bieden nog meer gratis begeleiding rond sponsoring, helemaal op maat van jouw club. Bekijk het allemaal op deze pagina.

Persoonlijke begeleiding 

Corona krijgt de sportclubs niet klein. Dat is duidelijk. Maar sommige hebben wel een stevige duw gekregen.

Heb je als sportclub moeite met een specifiek thema?  Geraak je er zelf niet aan uit? Laat je dan persoonlijk én gratis begeleiden door een expert vanuit de Vlaamse Sportfederatie. We zetten je terug op de goeie weg. 

Wij hebben intussen een stevig aanbod uitgewerkt voor jouw sportclub. Klik even door voor meer informatie en inschrijven.

Tools voor doe-het-zelvers 

Ga je liever zelf aan de slag? Geen probleem!

Wij plaatsen hier bruikbare documenten en handige tools waar je gemakkelijk mee kan werken binnen de sportclub. Deze tools kunnen zowel op zichzelf staan als gekoppeld worden aan webinars en begeleidingen.

Vragen of problemen? Geef ons maar een seintje via info@herlaadjouwsportclub.be.

Thema  Beschikbare tools
Boekhouding

Financieel plan (voor enkelvoudige & dubbele boekhouding)

Beleid

Creatief probleemoplossend denken in jouw sportclub

Financiering

Uitgiftevoorwaarden obligatielening

Winwinlening

  • Stappenplan
  • Informatienota
  • Template kredietgevers
  • Aangifte roerende voorheffing
Sponsoring

Model sponsorovereenkomst

Bekijk hier de clubscanresultaten 

Een tijdje geleden vroegen we aan de sportclubs om de clubscan in te vullen. En dat was een schot in de roos! Maar liefst 700 andere sportclubs deden de afgelopen weken de Clubscan, bedankt iedereen! Wij gingen meteen met alle antwoorden aan de slag. Ook benieuwd? 

Coach Maarten analyseerde en kwam tot deze resultaten: 

 

"Herlaad Jouw Sportclub gaf ons nét dat extra zetje"

Dat onze begeleidingstrajecten en webinars hun vruchten afwerpen, daarvan zijn wij overtuigd. Maar omdat 'eigenstoef' stinkt, hoor je het hier ook eens uit de mond van Nadia Van Battel van ijshockeyclub Antwerp Phantoms. Zij blikt tevreden terug op onze samenwerking.

“Ik vond de samenwerking met de Vlaamse Sportfederatie een kans voor onze sportclub die we niet konden laten schieten. Er worden immers niet elke dag gratis professionele webinars en begeleidingen aangeboden over de belangrijke onderwerpen van een sportvereniging. Gebracht op een leerrijke en op een leuke manier bovendien! Wat een aangename verrassing om zoveel kennis en enthousiasme bij de coaches en -medewerkers van de Vlaamse Sportfederatie te zien.

Wij wilden het corona-seizoen sowieso al positief gebruiken om alles binnen de club te herbekijken. Maar 'Herlaad jouw sportclub' gaf ons net dat extra zetje. Het aanbod was een verrijking voor ons plan om gedreven te blijven werken aan een stevige basis en uitbouw voor onze club, ondanks corona.

Uiteraard hebben we nog een hele weg te gaan. De voorbije coronamaanden zijn niet zomaar uit te wissen. Maar gelukkig is er nog steeds het supertraject van de Vlaamse Sportfederatie 'Plan de toekomst van jouw sportclub', waar we volgende maand aan deelnemen. Daar kijken we alvast naar uit!"

Kick off webinar

Op donderdag 6 mei schoten meer dan 160 sportclubs samen met ons uit de startblokken met een over de steunmaatregelen. De afwezigen hadden ongelijk, maar niet getreurd, hier haal je je achterstand in! Herbekijk de kick-off en kom te weten hoe we jou gaan helpen het komende jaar.

Interesse in de presentatie? Download ze hier.

 

Meer over de campagne 

Met de campagne Herlaadjouwsportclub.be richten we ons vooral op 2 pijlers binnen de sportclub. Tijdens de campagne wordt het gratis ondersteuningsaanbod hier volledig op uitgewerkt. 

1. Centen zijn belangrijk

Corona heeft de sportclubs hier hard getroffen. Geen inkomsten meer uit de kantine, sponsors die hun engagement pauzeren of beëindigen, eetfestijnen en andere evenementen die niet mogen plaatsvinden,... Door het wegvallen van heel wat inkomstenbronnen stevenen veel clubs af op donkerrode cijfers, tijdelijke liquiditeitsproblemen of de nood om inkomstenbronnen te herbekijken.

Tijdens de campagne richten wij ons op thema's zoals alternatieve financiering, subsidies, boekhouding,... Wij maken je wegwijs en kijken samen wat de mogelijkheden zijn voor je club.

2. Clubs willen groeien en verbeteren

'Wat na corona? Dan doen we beter natuurlijk!' Onze sportclubs zijn positief ingesteld. Dat wijst onderzoek uit onze clubscan.

Maar hoe blijft je sportclub zich onderscheiden van de andere verenigingen? Hoe ontwikkel je een visie om je clubbeleid op langere termijn uit te werken? Hoe blijft je club betrokkenheid creëren bij al je stakeholders? Dit zijn grote uitdagingen wanneer het sociale weefsel in je club onder druk komt te staan. Blijven verbinden is dé uitdaging. Door de nodige creativiteit aan te boren, ontgin je het beste uit je sportclub en kan je deze uitdagingen wendbaar aangaan.

Samenwerking met Clubgrade

Alle Clubgrade projecten zullen dit jaar tegen een sterk verminderd tarief aangeboden worden in het kader van Herlaad jouw sportclub. Heb je reeds betaald voor een aankomend Clubgrade traject? Geen nood, dit kan terugbetaald worden of later gebruikt worden voor begeleidingen, opleidingen...

Meer info over het verschil tussen Clubgrade en Herlaad jouw sportclub vind je hier of via info@clubgrade.be

Bekijk hier de video met coach Maarten

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Klaas Siemoens of klaas@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Afbeelding
Klaas Siemoens

 

De Vlaamse Sportfederatie zit in een nieuw jasje!
Zelfde team, zelfde spirit, zelfde ondersteuning.
Voor sportfederaties én voor sportclubs (vroeger ‘Dynamo Project’).
Vanaf nu onder één naam: de Vlaamse Sportfederatie.
One team!

Afbeelding
Vlaamse Sportfederatie