
Medische gegevens opvragen: waar moet je op letten?
De Belgische kaderwet legt een aantal specifieke Belgische bepalingen vast binnen de mogelijkheden van de Europese Verordening inzake GDPR.
Verwerkt je organisatie gezondheidsgegevens? Dan legt artikel 9 van de Belgische kaderwet op om:
- een lijst bij te houden van de categorieën van personen die de gegevens kunnen raadplegen
- contractuele bepalingen vast te leggen rond vertrouwelijkheid (bv. vermelding in vrijwilligers-, verenigingswerk- of arbeidsovereenkomst)
Dit artikel heeft mogelijk een impact op sportverenigingen, afhankelijk van hoe strikt je de term ‘gezondheidsgegevens’ interpreteert.

Doktersattesten versus medische fiches
We denken onder andere aan volgende gradaties:
- doktersattest geschikt om te sporten ('ja, geschikt' of 'nee, niet geschikt', zonder vermelding van specifieke medische gegevens)
- aanduiding van allergie bij maaltijden
- medische gegevens voor kampen: opsomming van medicatie, allergieën en andere gezondheidsgegevens
- medische gegevens om de sport te mogen/kunnen uitoefenen (volledig ingevulde medische vragenlijsten, ...)
- verzamelen van medische gegevens voor het opvolgen van atleten (bloedspiegels, cardiologische gegevens,…)
- Doktersattesten zonder medische gegevens (punt 1) en allergie/intoleranties (punt 2) worden volgens ons niet als medische gegevens beschouwd. Toch blijft het belangrijk dat je ook voor deze gegevens extra zorg aan de dag legt.
- In de andere gevallen (punt 3 tot 5) is er wel sprake van medische gegevens en moet je dus de bepalingen uit artikel 9 van de kaderwet naleven.
Hou er rekening mee dat het verwerken van medische gegevens niet op elke rechtsgrond kan. In bijna alle gevallen zal je een uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene (of wettelijke vertegenwoordiger) nodig hebben.
Voor sportkampen hebben we samen met Sportieq een draaiboek uitgewerkt, van voorbereiding met medisch attest tot na het kamp, waarna de gegevens niet verder bijgehouden worden.
