Publiceren van foto's en filmpjes: kan dat zomaar?
Sport is beleving! En die flinke portie fun in je sportclub kan je zelf makkelijk in beeld brengen. Maak je foto's of filmpjes tijdens de activiteiten van je club én wil je die verspreiden? Mooi! Toch zijn er ook een paar privacyregels waar je moet op letten.
GDPR beschermt de privacy van persoonsgegevens, en ook foto's en filmpjes vallen daaronder. Wanneer je beeldmateriaal van iemand wil nemen, zal je dus de GDPR-regels moeten volgen. Dat betekent: bepalingen hierover opnemen in je privacyverklaring, vermelden in het register van gegevensverwerking waarom en voor welke doeleinden, enz.) En ook: je hebt toestemming nodig!
Toestemming om beeldmateriaal te maken
Moet je in elke situatie van iedere persoon de toestemming vragen om een beeldopname te maken? Dat is afhankelijk van het soort beeldmateriaal.
Gerichte beelden
Ja, altijd! Voordat je een foto of filmpje van iemand maakt waarop die persoon duidelijk herkenbaar in beeld is, moet je toestemming vragen. Dat is de basisregel. Toestemming mag schriftelijk, mondeling of stilzwijgend gegeven worden. Vermeld ook duidelijk aan de geportretteerde voor welke doeleinden je de beelden wil gebruiken. Let op: voor minderjarigen zal je toestemming aan de ouders moeten vragen.
Er zijn ook uitzonderingen: journalisten moeten géén toestemming vragen om beeldmateriaal te maken, wanneer de beelden gebruikt worden voor nieuws en verslaggeving (maatschappelijk belang).
Niet-gerichte beelden
Nee, je moet géén toestemming vragen wanneer je beeldmateriaal maakt waarop 1 of meerdere personen niet herkenbaar zijn afgebeeld. Die foto's en filmpjes zijn eerder bedoeld om een algemeen sfeerbeeld te schetsen. Weigert iemand om op zo'n sfeerbeeld te staan, dan moet je daar wél rekening mee houden. Vermeld dus best in je privacyverklaring of inschrijvingsformulier dat er beelden kunnen genomen worden.
Toestemming om beeldmateriaal te gebruiken
Niemand mag zomaar gerichte beelden van personen publiceren of delen op het internet. Hier geldt het recht op afbeelding (ook wel: het portretrecht).
Kort gezegd: ben je te zien op een foto of filmpje, dan beslis jij zelf wat er mag gebeuren met dat materiaal. Het betekent dus dat een sportorganisatie ook voor het gebruik van het beeldmateriaal toestemming nodig heeft van de afgebeelde persoon.
Het is belangrijk om de privacy te respecteren. Krijg je een klacht of een vraag om een specifieke foto te verwijderen? Hou er rekening mee en verwijder de foto zo snel mogelijk. Je hebt als geportretteerde steeds het recht, ook achteraf, om je toestemming in te trekken.
Nog enkele tips
- Bekijk goed welke foto's en filmpjes je publiek maakt. Zo kan je bijvoorbeeld een beperkt aantal foto's openbaar publiceren, en andere enkel toegankelijk maken voor je leden (bv. een gesloten Facebookgroep of een afgeschermd deel op je website). Zorg liever ook dat de foto's niet te downloaden zijn.
- Staan er slechts enkele personen op een foto die je promotioneel wil gebruiken voor de club? Contacteer die personen en vraag hun akkoord. Zo ben je zeker dat er geen problemen ontstaan.