Foto's op sportkampen: hoe pak je het aan?

Communicatie
Sportclubs
Sportfederaties

Maak je foto’s of filmpjes tijdens sportkampen? Dan is het vaak zoeken naar een evenwicht. De verwachtingen van ouders zijn divers, maar ook op de privacyregels moet je letten. We kijken eens over het muurtje bij een paar sportfederaties. Badminton Vlaanderen, Danssport Vlaanderen en Gezinssport Vlaanderen vertellen je over hun aanpak.

Ga bewust om met wat je post

Foto's van sportkampen zal Badminton Vlaanderen niet delen of gebruiken voor promotionele communicatie. "We gebruiken dan eerder stockfoto's. Tenzij een jongere ons tagt én we gebruik mogen maken van een foto. Onze opinie is eerder dat we jongeren online moeten beschermen."

Er wordt op het einde van een sportkamp een groepsfoto gemaakt. Die deelt de federatie met de ouders, maar niet online.

Bij Gezinssport Vlaanderen maakt de begeleider per gezinssportvakantie een whatsappgroepje, waarin dan foto’s worden doorgestuurd van de verschillende deelnemers die hun toestemming hebben gegeven voor gebruik.

 

Afbeelding
kinderen op klimparcours in de bomen

Bij het gebruik van foto's letten we er ook echt op hoe dansers op de foto staan. Dat kan met een expressieve houding of gezichtsuitdrukking zijn die past bij de dans. Maar op foto kan dat helemaal anders overkomen.

Danssport Vlaanderen

Wie zorgt voor de foto's tijdens het kamp?

Danssport Vlaanderen vroeg in het verleden de kampleiding om een paar foto's of korte filmpjes door te sturen voor op socials. Maar vorige zomer experimenteerden ze met stories takeover. "De kampleiding beslist, maar de meesten postten dan 2 à 3 keer per dag. Dat zijn vooral beelden voor de ouders, om een beetje op de hoogte te blijven."

Op het einde van de sportkampweek is er een afsluitende show, waarop de dansers de geleerde dansjes voor hun ouders brengen. Ook dat is een typisch fotomoment: door de ouders zelf, maar ook soms door de federatie om foto's te maken van het recreatief dansen.

Op het einde van een sportkamp wordt er ook een groepsfoto gemaakt.
Die delen we met de ouders, maar niet online.

Badminton Vlaanderen
Afbeelding
Man en kind skiën van de berg

Hoe vraag je om toestemming?

Badminton Vlaanderen vermeldt steeds in communicaties dat er foto's kunnen genomen worden. "Wanneer een ouder daar niet mee instemt, raden we aan om dat best vooraf door te geven. Dat hebben we nog niet meegemaakt."

"Bij Gezinssport Vlaanderen kunnen deelnemers reeds bij inschrijving aanduiden of hun foto’s al dan niet mogen gepubliceerd worden. Ook ter plaatse laat de begeleider van de gezinssportvakantie een blad rondgaan waarop ze toestemming (met handtekening) kunnen geven (zie voorbeeld). "Uit ervaring kunnen we zeggen dat er nauwelijks deelnemers zijn op onze vakanties die geen toestemming geven."

Meer weten over de regels rond toestemming? › 

Ook interessant
Communicatie
Sport is beleving! En dat breng je zelf makkelijk in beeld. Toch moet je letten op een paar privacyregels!
Communicatie
Je sport promoten, ook in de media. Hoe pak je dat aan? We geven je zeven tips op een rijtje!
Communicatie
Organiseer je een evenement? Of wil je het WK op groot scherm uitzenden? In ieder geval heb je een licentie ...