Je accommodatie verhuren

Financiën
Btw
Sportclubs

Wil je als club je sportaccommodatie verhuren aan derden? Dat kan. Hou wel rekening met een aantal btw-regels!
Het is ook belangrijk om enkele zaken duidelijk op papier te zetten. Je kan daarvoor ons modeldocument voor een huurovereenkomst gebruiken.

Lange termijnverhuur (> 6 maanden)

Wanneer je als exploitant van een sportinrichting (vzw of feitelijke vereniging) je terreinen en bijhorende accommodaties verhuurt aan een derde, die er ook met zijn sportclub aan sport komt doen, is die handeling in principe vrijgesteld van btw.

Korte termijnverhuur (< 6 maanden)

Soms gebeurt het ook dat je als sportclub de kantine verhuurt aan leden of niet-leden. Die verhuur is vrijgesteld van btw als de huurder een particulier is (vb. een lid) of een andere vzw. Wanneer je verhuurt aan een vennootschap, dan is er wel btw verschuldigd.

Afbeelding
padel dubbelspel

De huurovereenkomst

Een sportaccommodatie verhuren kan een interessante bron van inkomsten zijn voor je sportorganisatie. Maar verhuren kan ook risico's met zich meebrengen. Om die te minimaliseren is het belangrijk dat je enkele zaken duidelijk op papier zet. Op die manier vermijd je ook discussies nadien. Wij helpen je hierbij met een model van een overeenkomst, dat je hieronder kan downloaden.

Download

Document niet zichtbaar

Dit document is enkel te downloaden door personen die ingelogd zijn als ambtenaar, student, sportclubbestuurder of medewerker van een federatie die lid is van de Vlaamse Sportfederatie. Of koop een jaarlicentie aan en krijg toegang tot alle documenten en online brochures.

Ook interessant
Financiën
Voor wie regelmatig een btw-aangifte indient, ontwikkelde de overheid Intervat. Een online toepassing van FOD ...
Financiën
Niet meer dan 25.000 euro btw-belaste omzet? Dan is je sportclub een 'kleine ondernemer'.
Financiën
Is je sportclub een feitelijke vereniging? Dan kan je ook btw-plichtig zijn.