Veelgestelde vragen - btw voor sportclubs
De regelgeving rond btw voor sportclubs kan soms complex en verwarrend zijn. Op deze pagina geven we een antwoord op jullie meest gestelde vragen over de btw-verplichtingen en mogelijke vrijstellingen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Geef ons een seintje via info@vlaamsesportfederatie.be.
Algemeen
- Onze sportclub maakt winst, moeten we hierdoor btw of belastingen betalen?
- Is een feitelijke vereniging aan dezelfde btw-regels onderworpen als een vzw?
- Wat is het verschil tussen het algemeen verhoudingsgetal en het werkelijk gebruik?
- Hebben occasionele activiteiten een invloed op ons algemeen verhoudingsgetal?
Verhuur en verkoop
- Is het verhuren van sportmateriaal onderworpen aan btw?
- Onze sportclub verhuurt soms haar gebouwen, moeten we hiervoor btw aanrekenen?
- Moeten we btw aanrekenen op de verkoop van kledij?
Drank en catering
- Welk btw-percentage moeten we aanrekenen op de verkoop van drank?
- Soms verhuren we onze kantine voor een privéfeest. Aan welk btw percentage moet de privé huurder drank verkopen?
- Wat met gratis drank en btw?
- Kan het interessant zijn om de kantine in een afzonderlijke, volledige btw-plichtige rechtspersoon onder te brengen?
Specifieke activiteiten
- Wordt de organisatie van een wedstrijd of tornooi als occasioneel beschouwd?
- Zijn tickets voor een dansvoorstelling onderworpen aan btw?
- Zijn sportkampen vrijgesteld van btw?
Vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers
- Welke inkomsten tellen mee voor de btw-vrijstelling van 25.000 euro?
- Wat als de omzet op het einde van het boekjaar toch boven de 25.000 euro komt?
- Krijgen we als kleine ondernemer een btw-nummer?
- Hoe controleer ik als onze club de vrijstelling al heeft aangevraagd?
Bekijk ook de uitgebreide informatie in onze kennisbank.
Algemeen
- Onze sportclub maakt winst, moeten we hierdoor btw of belastingen betalen?
Ook als vzw mag je winst maken, dit zorgt er niet voor dat er extra belastingen of btw worden aangerekend. Er is wel een verbod op winstuitkering. Een vzw mag de gemaakte winst niet uitkeren aan haar leden, bestuurders of oprichters.
Dit betekent dat alle inkomsten en winsten geïnvesteerd worden in de activiteiten en doelen van de vereniging.
- Is een feitelijke vereniging aan dezelfde btw-regels onderworpen als een vzw?
De wet maakt hier geen onderscheid in het statuut, er wordt altijd gekeken naar de aanwezige economische activiteiten. Zowel een vzw als een feitelijke vereniging kunnen dus btw-plichtig zijn voor hun economische activiteiten.
Een vzw heeft wel het voordeel dat ze al een duidelijke structuur en boekhouding heeft. Feitelijke verenigingen moeten ook voldoen aan de btw-regels, maar hebben vaak minder administratieve middelen. Heb je als feitelijke vereniging bepaalde economische activiteiten zoals sponsoring of drankenverkoop? Dan kan het interessant zijn om ook het statuut van de sportclub eens te bekijken. Als feitelijke vereniging heb je geen rechtspersoonlijkheid en blijven alle leden persoonlijk aansprakelijk voor eventuele fouten.
Ben je (gemengd) btw-plichtig? Dan zal je een van deze twee methodes moeten gebruiken om de aftrekbare btw te berekenen. Het algemeen verhoudingsgetal is een methode om de aftrekbare btw te berekenen op basis van de verhouding tussen belaste en vrijgestelde handelingen. Werkelijk gebruik houdt in dat de aftrekbare btw wordt berekend op basis van het effectieve gebruik van de goederen en diensten. Dit kan leiden tot een nauwkeurigere berekening van de aftrekbare btw.
Ja, occasionele activiteiten kunnen een invloed hebben op het algemeen verhoudingsgetal omdat ze bijdragen aan de totale omzet. Dit betekent dat de vzw rekening moet houden met deze activiteiten bij het berekenen van de aftrekbare btw.
Verhuur en verkoop
Het beschikbaar stellen van materiaal tijdens het beoefenen van de sport (bv. tennisballen bij een tennisles) valt mee onder de vrijstelling van artikel 44 W.Btw. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van tennisrakketten tijdens de tennisles of een klimgordel tijdens de klimles.
De verhuur van gebouwen door een vzw kan onderworpen zijn aan btw, afhankelijk van de aard en duur van de verhuur. Kortlopende verhuur is vaak vrijgesteld, terwijl langdurige verhuur meestal btw-plichtig is. Het is belangrijk om de specifieke regels en uitzonderingen te raadplegen om te bepalen of btw van toepassing is.
Lees er meer over in onze kennisbank.
› Moeten we btw aanrekenen op de verkoop van kledij?
De verkoop van kledij is standaard onderworpen aan het standaard btw-tarief van 21%. Dit geldt voor alle soorten kledij die verkocht worden door de vzw, ongeacht of het sportkledij of andere soorten kleding betreft.
Maar let op! Geef je de kledij gratis weg of kopen de leden de kledij rechtstreeks aan bij je leverancier? Dan is er geen sprake van een verkoop, dit heeft dus geen invloed op jullie btw-statuut.
Wil je als sportclub toch kledij verkopen zonder btw? Dan kan je de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers aanvragen.
Drank en catering
Alle dranken vallen onder het btw-tarief van 21%, zowel alcoholische dranken als niet-alcoholische dranken. Verkoop je drank in een automaat? Dan kan het verlaagde tarief van 6% van toepassing zijn voor niet-alcoholische dranken.
- Soms verhuren we onze kantine voor een privéfeest. Aan welk btw percentage moet de privé huurder drank verkopen?
Een privé huurder is geen btw belastingplichtige en moet dus ook geen btw aanrekenen. De club rekent aan de privé persoon wel btw aan. Aangezien de sportclub hier enkel dranken verkoopt en geen diensten kan dit (net zoals de brouwer) aan het verlaagde tarief van 6%.
Bij het gratis weggeven van drank moet de btw die oorspronkelijk werd afgetrokken, gecorrigeerd worden. Dit betekent dus dat de btw op de aankoop van deze drank wel moet betaald worden, gezien deze drank niet wordt verkocht met btw.
Lees er alles over in onze kennisbank.
- Kan het interessant zijn om de kantine in een afzonderlijke, volledig btw-plichtige rechtspersoon onder te brengen?
Soms kan deze opsplitsing interessant zijn om de btw-administratie te vereenvoudigen en een duidelijk onderscheid te maken tussen commerciële en vrijgestelde activiteiten. Door de cafetaria-activiteiten in een aparte rechtspersoon onder te brengen kan de vzw vrijgesteld blijven van btw, wat de administratie een pak eenvoudiger maakt.
Specifieke activiteiten
- Wordt de organisatie van een wedstrijd of tornooi als occasioneel beschouwd?
Je moet dit altijd per evenement bekijken. Haalt de sportclub hier specifiek financiële steun mee op en kan dit als occasioneel worden beschouwd? Indien ja, dan kan de wedstrijd of het tornooi als occasionele activiteit worden beschouwd. Dit betekent dat de inkomsten uit deze activiteit mogelijk niet meetellen voor de btw-drempel en dat de activiteit vrijgesteld kan zijn van btw. Ben je het niet zeker, dan kan je dit altijd aftoetsen met je lokale btw-kantoor.
- Zijn tickets voor een dansvoorstelling onderworpen aan btw?
Veel sportclubs organiseren sportwedstrijden of dansoptredens waarbij ze een toegangsprijs vragen aan de toeschouwers. Het 'verlenen van een recht op toegang aan toeschouwers' is onderworpen aan het btw-tarief van 6%.
- Zijn sportkampen vrijgesteld van btw?
Sportkampen georganiseerd door een vzw zijn vrijgesteld van btw als ze geen winstoogmerk hebben en de inkomsten enkel dienen om de kosten te dekken. Dit betekent dat de vzw geen btw hoeft te berekenen of af te dragen over de inkomsten uit sportkampen.
Er is wel btw verschuldigd op het gedeelte van de deelnameprijs dat gaat over ‘logies en ontbijt’ (6%) en op de andere maaltijden en dranken (12% of 21%).
Vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers
Alle inkomsten uit economische activiteiten, zoals de verkoop van drank, maaltijden, en de verkoop van materiaal, tellen mee voor de drempel van 25.000 euro. Dit betekent dat als de totale omzet uit deze activiteiten onder de 25.000 euro blijft, de vzw vrijgesteld kan zijn van btw-plicht.
- Wat als de omzet op het einde van het boekjaar toch boven de 25.000 euro komt?
Als de omzet boven 25.000 euro komt, moet de vzw zich registreren als gemengd btw-plichtige en vanaf dat moment btw aanrekenen op haar diensten en goederen. Dit betekent dat je sportclub bij het overschrijden van de drempel verplicht is om het btw-controlekantoor onmiddellijk op de hoogte te brengen.
Ja, ook kleine ondernemers die onder de vrijstellingsregeling vallen, krijgen een btw-nummer. Dit nummer is nodig voor de btw-administratie en om eventuele btw-aftrekken te kunnen doen. Hierdoor krijg je in de Kruispuntbank van Ondernemingen ook de hoedanigheid 'onderworpen aan btw'. Ondanks deze verwarrende benaming blijf je wel vrijgesteld van btw-aangiftes.
- Hoe controleer ik als onze club de vrijstelling al heeft aangevraagd?
Dit kan je opzoeken in de publieke zoekmachine van de Kruispuntbank van Ondernemingen.
- Surf naar de zoekmachine.
- Klik op het nummer van jouw sportclub
- Controleer de rubriek Hoedanigheden
- Staat hier geen vermelding? Dan werd de vrijstelling nog niet aangevraagd.
- Staat er 'onderworpen aan btw'? Dan werd de vrijstelling aangevraagd of is je sportclub (gemengd) btw-plichtig.