
Activerende (interne) communicatie voor clubs
In veel clubs is het aantrekken (werven) van leden, vrijwilligers en sponsors één van de belangrijkste communicatiedoelstellingen. Maar de activerende communicatie, en meer verborgen interne communicatie, dreigt soms het onderspit te delven. Terwijl dit net zorgt voor een goede samenwerking tussen bestuur, vrijwilligers en ouders. Activerende communicatie is een manier van communiceren die erop gericht is om mensen actief te betrekken en te motiveren. Essentieel dus voor het bevorderen van betrokkenheid, samenwerking en participatie binnen de club.
Hier is dus de vraag. Hoe activeer en motiveer je jouw leden, vrijwilligers en andere betrokkenen met behulp van communicatie?
Basisprincipe: It takes two to tango
De tango dansen doe je ook niet alleen. Bij alle communicatie-inspanningen moet je dit basisprincipe in het achterhoofd houden.
Tweerichtingsverkeer is cruciaal bij activerende communicatie. Iemand zaken ‘opleggen’ wekt weerstand op en beperkt de intrinsieke motivatie.
We bekijken hieronder even de belangrijke doelgroepen vrijwilligers, leden en ouders. Maar dit is afhankelijk van club tot club. Denk vooral goed na welke doelgroep je wil aanspreken en pas je communicatie hierop aan.

Tussen bestuur en vrijwilligers
De vrijwilligers zijn een heel belangrijke doelgroep. Dit zijn de barmedewerkers, de materiaalmeester, de éénmalige ouder achter de bbq, de administratieve hulpen...
Tip 1: zorg voor een goed onthaal
Een goed onthaal en ontvangst is goud waard. Probeer enerzijds nieuwsgierig te zijn en een open houding aan te nemen. Persoonlijk contact is nog altijd de absolute sleutel. Een vrijwilliger moet zich welkom voelen.
Geef hen verder eventueel een onthaalbrochure van de club waar de werking in uitgelegd wordt. Geef ze eventueel kledij van de club, veel dragen dit met trots.
Tip 2: geef hen informatie en wees transparant
Goede communicatie tussen het bestuur en vrijwilligers is om meerdere redenen belangrijk. Beide partijen hebben de informatie nodig van de ander om goed te kunnen functioneren. Stuur regelmatig gerichte mails of nieuwsbrieven met updates over evenementen, prestaties, belangrijke mededelingen.
Denk goed na via welke kanalen je de vrijwilligers het beste kan bereiken en onderlinge communicatie kan stimuleren. Dit kan bij voorbeeld via WhatsApp of een speciale app van de club of sportfederatie als die er is.
Zorg voor een duidelijke planning en een handig platform waar bestanden gemakkelijk terug te vinden zijn. Dit kan bijvoorbeeld met Google Drive, Dropbox…
Tip 3: aanspreekpunt
Stel eventueel een vrijwilligerscoördinator (of meerdere) aan. Een vrijwilligerscoördinator is iemand die zich bezig houdt met alles wat met vrijwilligers te maken heeft. En kan zich toespitsen op deze specifieke taken. Communiceer heel goed hoe deze persoon bereikbaar is en op welke tijdstippen.
Let op: het is belangrijk dat deze persoon beschikt over de juiste people skills en het in zich heeft om vrijwilligers te betrekken en motiveren.
Tip 4: waardeer en beloon
Vrijwilligers drijven op interne motivatie en dit moet gevoed worden. Vergeet ook niet aandacht te besteden aan de vaardigheden van de vrijwilligers. Bied eventueel training en opleiding aan om de vaardigheden van vrijwilligers te verbeteren.
Laat vrijwilligers weten dat hun inzet wordt gewaardeerd door middel van bedankjes, zet de vrijwilliger van de maand in de spotlight of organiseer een speciaal event voor de vrijwilligers. Ontdek meer tips.

Tussen bestuur en leden
Communiceer duidelijk en regelmatig. Zorg ervoor dat alle leden op de hoogte zijn van belangrijke informatie zoals evenementen, trainingen en wedstrijden. Dit kan via de nieuwsbrief, e-mails, social media kanalen…
Maak gebruik van verschillende communicatiemiddelen en gebruik hierbij een mix zoals sociale media, clubwebsites, nieuwsbrieven, en fysieke aankondigingen om een breed publiek te bereiken.
Werk aan doelgroepgerichte communicatie. Pas de boodschap aan op de verschillende doelgroepen binnen de club, zoals jeugdleden, senioren, G-sporters…
Tussen bestuur en ouders
Ouders zijn een doelgroep die niet altijd gemakkelijk te bereiken of te activeren zijn. Iedere club worstelt met het fenomeen ‘parkingouder’ waarbij veel ouders hun kind op de parking afzetten en terug komen ophalen bij een training of wedstrijd. Maar hoe betrek / activeer je hen?
Stem ook hier de boodschap af op jouw doelgroep. We geven je opnieuw enkele tips mee.
Tip 1: zorg voor regelmatige updates
Doe dit via nieuwsbrieven, clubapp, e-mails of sociale media. Dit houdt de ouders op de hoogte van activiteiten en ontwikkelingen binnen de club.
Tip 2: stel een aanspreekpunt aan
Ouders die met vragen of bezorgdheden zitten, kunnen bij deze persoon terecht. Dit kan een trainer, een bestuurslid of een speciaal aangestelde oudercoördinator zijn. Plaats dit duidelijk op jouw website en in alle mails je verstuurt naar de ouders.
Tip 3: geef kans op feedback
Ook hier houden we tweerichtingsverkeer in gedachten. Spreek geregeld de ouders persoonlijk aan, bevraag hen met een enquête of geef hen de kans om hun mening te geven in een feedbackmoment.
Tip 4: organiseer een infosessie
Organiseer aan het begin van het seizoen een infosessie waarin de visie, waarden en praktische zaken van de club worden besproken. Dit helpt ouders om zich meer betrokken te voelen en beter geïnformeerd te zijn.
Communiceer dit ook als een event om elkaar wat beter te leren kennen als ouders, in een ongedwongen sfeer. Voorzie een hapje en een drankje achteraf. De beste gesprekken worden gevoerd aan de bar.
Tip 5: organiseer activiteiten voor ouders en kinderen
Organiseer activiteiten waarbij ouders samen met hun kinderen kunnen sporten of deelnemen. Dit bevordert de band tussen ouders, kinderen en de club. Deze activiteit neemt dikwijls een drempel weg voor de niet betrokken ouders om eens naar de club te komen.
Voorzie een warm welkom voor alle ouders. En wie weet stromen ze door naar een éénmalige helpende hand.
Concrete tips en adviezen
Dit is slechts een tipje van de sluier. Meer concrete tips nodig én concrete richtlijnen hoe je jouw doelgroepen activeert via communicatie? Kies als club de juiste communicatiekanalen -boodschappen. Daar helpen wij jou bij.
Volg een persoonlijke begeleiding voor jouw club ›