
Communicatie en de sportclub: wat moet je allemaal weten?
Communicatie is cruciaal binnen een sportclub. Goeie communicatie helpt je enerzijds nieuwe leden, vrijwilligers, sponsors... aan te trekken. Maar houdt anderzijds iedereen goed geïnformeerd en betrokken binnen de club.
Vanuit de Vlaamse Sportfederatie helpen we je club op weg om je communicatie naar een hoger niveau te tillen. Met tips en concrete richtlijnen voor jouw interne en externe communicatie.
Hier vind je een overzicht van alles wat je moet weten als bestuurder van een sportclub en onze ondersteuning rond communicatie.

Communicatie in de sportclub
1. Wervende (externe) communicatie
Het werven of het aantrekken van leden, sponsors, vrijwilligers... is cruciaal voor een sportclub. Dat maakt voor veel clubs één van de belangrijkste communicatiedoelstellingen. Door rekening te houden met enkele basistips kom je al ver.
In een sportclub gaat het dikwijls om verschillende factoren waarom iemand beslist om bij jou lid, vrijwilliger of sponsor te worden. Maar heel belangrijk is de manier hoe je communiceert, waar en hoe je de boodschap dus overbrengt. Vergeet hierbij vooral je website niet. Denk je ook even na het schrijven van een goeie tekst? Iedereen wil scoren met zijn boodschap.
Voor vrijwilligerswerk is het interessant om een vacante vrijwilligerstaak zo concreet mogelijk te maken en ook te communiceren. Ook is het waardevol om taken waar mogelijk op te knippen in ‘kleine porties’. Daarbij kan het vacatureplatform een handig hulpmiddel zijn.
2. Activerende (interne) communicatie
Naast de wervende communicatie dreigt de activerende communicatie, en meer verborgen interne communicatie, soms het onderspit te delven. Terwijl dit net zorgt voor een goede samenwerking tussen bestuur, vrijwilligers en ouders. Activerende communicatie is dus essentieel voor het bevorderen van betrokkenheid, samenwerking en participatie binnen de club.
Hier is dus de vraag. Hoe activeer en motiveer je jouw leden, vrijwilligers en andere betrokkenen met behulp van communicatie? Wij geven tips voor goeie communicatie tussen bestuur en leden, vrijwilligers en ouders.
3. Hoe organiseer je een cel communicatie?
Een sportclub heeft een grote hoeveelheid content te bieden, en dat via veel kanalen. Om dat allemaal kwalitatief te doen, is het nodig om de taakjes over meerdere mensen te verdelen. Je kan je als club hier op gaan organiseren. Het installeren van een cel communicatie (een specifieke werkgroep communicatie) is dan een goed idee!


