Werken met vrijwilligers: wat moet je allemaal weten?

Vrijwilligers
Sportclubs
Sportfederaties

98% van de sportclubs geeft aan niet te kunnen draaien zonder vrijwilligers. Ze dragen de sportclubwerking op hun schouders en dat is onmisbaar! 

Wanneer kies je voor het vrijwilligersstatuut? Welke administratie moet je in orde brengen? En hoe pas je alle rechten en plichten op een correcte manier toe?

Vind hieronder alles wat je als clubbestuurder moet weten over de vrijwilligerswetgeving!

 

 

Afbeelding
getekende figuren vrijwilligers
Afbeelding
VSF
Afbeelding
tafeltennis pallet
Administratieve verplichtingen
Papierwerk regelen? Bij vrijwilligerswerk blijft de administratie beperkt!
Afbeelding
vectortekening van een medaille
Vrijwilligers vergoeden
Wat zijn de maximumbedragen? En welke kosten mag je terugbetalen?
Afbeelding
volleybal in de lucht
Werken aan clubstructuur
Hoe bouw je een ideale structuur uit die past bij je sportclub? Tips & tricks!
Afbeelding
team
Vrijwilligers aantrekken
Reken jij ook steeds op dezelfde mensen? Extra schouders nodig om je sportclub te dragen?
Afbeelding
podium
Vrijwilligers waarderen en behouden
Maak het 200% duidelijk hoeveel je hun inzet waardeert!

Werken met vrijwilligers

1. Administratieve verplichtingen

Iedere vzw of feitelijke vereniging mag vrijwilligers inzetten om sportieve activiteiten te helpen organiseren. Het gaat vaak om de meest uiteenlopende taken die aan een paar kenmerken moeten voldoen.

Ga je aan de slag met het vrijwilligersstatuut, dan legt de vrijwilligerswet je een informatieplicht op. Daarnaast moet je ook verplicht een lijst bijhouden van je vrijwilligers. Een makkelijke manier om dat te doen is via het vrijwilligersregister. Sterk aan te bevelen: een schriftelijke vrijwilligersovereenkomst tussen je sportclub en je vrijwilliger.

Tot slot moet je sinds 1 februari 2023 bij iedere overeenkomst die je afsluit een uittreksel uit het strafregister (model 596.2) vragen aan je vrijwilliger, wanneer die met kinderen of jongeren zal werken binnen je sportclub.

2. Vrijwilligers vergoeden

Wil je je vrijwilligers vergoeden, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan kiezen voor een reële of een forfaitaire kostenvergoeding. Ook kan je beslissen om een kilometervergoeding voor verplaatsingen toe te kennen. Let dan wel op de maximumbedragen.

Het vrijwilligersstatuut is onbelast en vraagt weinig administratie. Ideale keuze! Wil je toch eens vergelijken met andere vergoedingssystemen? In onze handige overzichtstabel zie je in één oogopslag de pro's en contra's.

3. Werken aan een clubstructuur

Het uitbouwen van een structuur voor je sportclub is vaak een proces van trial & error. Een uitdagende oefening, maar ook een cruciale stap om verder te professionaliseren. Want een goede structuur zorgt voor een stevige basis waar je je vrijwilligers, trainers en leden een plek in kan geven.

4. Vrijwilligers aantrekken

Wil je nieuwe vrijwilligers van buiten de club aantrekken? Post dan een in-het-oog-springend zoekertje op de vacaturedatabank voor sportvrijwilligers! Maak je taak aantrekkelijk, achterhaal wat iemand graag doet én goed in is en stel de perfecte vacature samen.

5. Vrijwilligers waarderen en behouden

Werk stapje per stapje aan een duurzame relatie met jouw vrijwilligers. Maak duidelijk hoeveel je hun inzet waardeert. En zorg dat ze geprikkeld blijven! Supportplanner is een gloednieuwe tool om je vrijwilligers te matchen met de vele, uiteenlopende taken in je sportclub. En dat allemaal op basis van hun talenten en interesses!

 

Afbeelding
meisjes zitten te praten met basketbal
Volg een begeleiding over vrijwilligers
Wil je als club graag meer ouders betrekken? Een tekort aan vrijwilligers? Hoe verdeel je de taken? Wij helpen met jouw vrijwilligersbeleid.
Afbeelding
preview van de website vrijwilligerswerk.be
Vacaturedatabank voor sportvrijwilligers
Nood aan sportvrijwilligers? Zet je zoekertje op de vacaturedatabank via vrijwilligerswerk.be. En wie weet vind je jouw ideale match met een vrijwilliger uit de buurt.

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Tars Vanstraeseele via tars@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Afbeelding
Tars Vanstraeseele