Werken met vrijwilligers: wat moet je allemaal weten?

Sportclubs
Sportfederaties

98% van de sportclubs geeft aan niet te kunnen draaien zonder vrijwilligers. Ze dragen de sportclubwerking op hun schouders en dat is onmisbaar!

Wanneer kies je voor het vrijwilligersstatuut? Welke administratie moet je in orde brengen? En hoe pas je alle rechten en plichten op een correcte manier toe?

Vind hieronder alles wat je als clubbestuurder moet weten over de vrijwilligerswetgeving!

getekende figuren vrijwilligers
VSF
tafeltennis pallet
Administratieve verplichtingen
Papierwerk regelen? Bij vrijwilligerswerk blijft de administratie beperkt!
vectortekening van een medaille
Vrijwilligers vergoeden
Wat zijn de maximumbedragen? En welke kosten mag je terugbetalen?

Werken met vrijwilligers

1. Administratieve verplichtingen

Iedere vzw of feitelijke vereniging mag vrijwilligers inzetten om sportieve activiteiten te helpen organiseren. Het gaat vaak om de meest uiteenlopende taken die aan een paar kenmerken moeten voldoen.

Ga je aan de slag met het vrijwilligersstatuut, dan legt de vrijwilligerswet je een informatieplicht op. Daarnaast moet je ook verplicht een lijst bijhouden van je vrijwilligers. Een makkelijke manier om dat te doen is via het vrijwilligersregister. Sterk aan te bevelen: een schriftelijke vrijwilligersovereenkomst tussen je sportclub en je vrijwilliger.

Tot slot moet je sinds 1 februari 2023 bij iedere overeenkomst die je afsluit een uittreksel uit het strafregister (model 596.2) vragen aan je vrijwilliger, wanneer die met kinderen of jongeren zal werken binnen je sportclub.

2. Vrijwilligers vergoeden

Wil je je vrijwilligers vergoeden, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan kiezen voor een reële of een forfaitaire kostenvergoeding. Ook kan je beslissen om een kilometervergoeding voor verplaatsingen toe te kennen. Let dan wel op de maximumbedragen.

Het vrijwilligersstatuut is onbelast en vraagt weinig administratie. Ideale keuze! Wil je toch eens vergelijken met andere vergoedingssystemen? In onze handige overzichtstabel zie je in één oogopslag de pro's en contra's.

3. Twee nuttige tools voor je vrijwilligerswerking

Supportplanner is een gloednieuwe tool om je vrijwilligers te matchen met de vele, uiteenlopende taken in je sportclub. En dat allemaal op basis van hun talenten en interesses!

Wil je liever nieuwe vrijwilligers van buiten de club aantrekken? Post dan een in-het-oog-springend zoekertje op de vacaturedatabank voor sportvrijwilligers!

Vacaturedatabank

preview van de website vrijwilligerswerk.be

Supportplanner

beginscherm van supportplanner op tablet

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Tars Vanstraeseele via tars@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Tars Vanstraeseele