Organiseer tijdig je algemene vergadering: een overzicht

Algemene vergadering

Voor veel sportclubs (die vzw zijn) is het momenteel dé periode om de algemene vergadering te organiseren. Maar wat is de functie van een algemene vergadering? Hoe organiseer je die het beste en wat komt aan bod? Volg maar even mee.

Wat is de algemene vergadering?

De algemene vergadering heeft twee betekenissen binnen een vzw.

  1. De algemene vergadering is één van de twee verplichte organen van de vzw, naast het bestuursorgaan. Deze vormen de minimale structuur van een vzw. De algemene vergadering wordt gevormd door de leden van de vzw. Dat zijn niet de sporters (toegetreden leden) maar wel de oprichters, aangevuld met de werkende leden. Je kan lid worden van een vzw door de procedure te volgen die in de eigen statuten staat beschreven.
  2. De algemene vergadering is daarnaast ook de benaming van de bijeenkomst zelf. Minstens één keer per jaar is het de taak van het bestuursorgaan om de algemene vergadering bijeen te roepen.

Voor veel vzw's is het momenteel dé periode om dit overleg te organiseren. Hou dus bij het organiseren van jouw algemene vergadering rekening met de volgende stappen.

Afbeelding
deelnemers aan ledenvergadering steken hand op om te stemmen

Wanneer moet je een AV organiseren?

Een algemene vergadering moet dus minstens één keer per jaar bijeenkomen en dat binnen de zes maanden na het afsluiten van het boekjaar. Dat is belangrijk want jaarlijks is het aan de leden van de AV om de jaarrekening en de begroting goed te keuren.

Welke beslissingen neemt de AV?

Enkele specifieke taken zijn uitsluitend de bevoegdheid van de algemene vergadering. De belangrijkste zijn;

  1. goedkeuring jaarrekening en begroting
  2. kwijting aan de bestuurders
  3. wijziging van de statuten
  4. ontslag of benoeming van bestuursleden
  5. ontbinding van de vereniging

De meeste beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid, maar sommige punten vereisen een strenger aanwezigheids- en beslissingsquorum

Hoe organiseer je een algemene vergadering?

Het bestuursorgaan moet de leden van de vzw minstens 15 dagen op voorhand uitnodigen. De uitnodiging bevat de agenda en de relevante documenten in functie van de agendapunten. Sinds de coronapandemie is het ook mogelijk om de AV digitaal of schriftelijk te organiseren, tenzij de statuten deze optie uitsluit.

Tijdens de AV is het belangrijk om notities te nemen zodat je een verslag kan opmaken. Zorg er voor dat de wettelijke procedures en de eigen regels die in de statuten of het intern reglement staan, gevolgd worden. Denk daarbij aan het registreren van volmachten en de stemmethode, inclusief de correcte telling van de stemmen.

Bekijk hier alles in detail ›

Enkele belangrijke financiële beslissingen

Afbeelding
administratie

Op een algemene vergadering neem je ook enkele financiële beslissingen. Zo sluit je het vorig boekjaar af en bespreek je de financiële planning voor het komende jaar.

Laat de jaarrekening en begroting goedkeuren

Het is de exclusieve bevoegdheid van de algemene vergadering om de jaarrekening en begroting goed te keuren. In de meeste gevallen is hiervoor een gewone meerderheid nodig, tenzij de statuten anders bepalen. De meeste sportclubs werken met een vereenvoudigde boekhouding en leggen de jaarrekening na goedkeuring neer bij de griffie van de ondernemingsrechtbank. Dit doe je binnen de 30 dagen.

De begroting zorgt voor een goede financiële planning en wordt ook goedgekeurd tijdens de AV. Dit is een intern document en hoef je niet neer te leggen.

Plaats het kwijten van bestuurders op de agenda

Kwijting aan de bestuurders is een formele goedkeuring door de algemene vergadering waarbij de leden aangeven dat zij akkoord gaan met het gevoerde beleid en de financiële verrichtingen van het bestuur. Door kwijting te verlenen, ontslaat de algemene vergadering de bestuurders van hun aansprakelijkheid voor het afgelopen boekjaar, tenzij er sprake is van fraude of grove nalatigheid.

Wil je graag kwijting geven? Plaats het kwijten van de bestuurders dan op de agenda van de AV. De kwijting zelf gebeurt met een gewone meerderheid van stemmen, tenzij de statuten anders bepalen.

Wat moet je na afloop doen?

 Werk het verslag (notulen) af en bezorg het aan de leden van de vzw. Stonden er officiële wijzigingen op de agenda die goedgekeurd zijn? Dan moet je deze laten publiceren in het Belgisch Staatsblad en dit binnen de 30 dagen na de AV. Dat doe je via een neerlegging van de juiste documenten bij de griffie van de ondernemingsrechtbank. Dat gebeurt nog steeds op papier waarbij je aandachtig moet zijn voor een correcte invulling en ondertekening van de vereiste documenten. Per publicatie, maar ongeacht het aantal wijzigingen of de hoeveelheid tekst, betaal je een vaste kostprijs. De informatie per wijziging vind je op onze website.

Hulp en modeldocumenten

Heb je als vzw meer informatie nodig om jouw algemene vergadering te organiseren? Neem dan zeker een kijkje in onze kennisbank. Daar staat het vol goeie tips en modeldocumenten. 


Ga naar de Kennisbank ›

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig?
Contacteer Tars Vanstraeseele via tars@vlaamsesportfederatie.be of 09 396 80 60.

Afbeelding
Tars Vanstraeseele